Oud-militairen voeren de ene na de andere actie voor compensatie AOW-gat

Oud-defensiepersoneel voert, samen met de vakbonden, al jaren strijd om tot een oplossing te komen voor de problemen rond het AOW-gat voor oud-militairen. Op dit moment loopt er een actie waarbij militairen uit onvrede over het uitblijven van een structurele oplossing voor het AOW-gat medailles en batons inleveren bij Tweede Kamerleden. Ook premier Rutte ontving een brief van een weduwe van een oud-militair die een fors AOW-gat heeft. Zij leverde de medailles van haar man in.

Defensiepersoneel dreigt ten gevolge van het geleidelijk optrekken van de AOW-gerechtigde leeftijd na afloop van hun verplicht leeftijdsontslag geconfronteerd te worden met een ‘AOW-loze’ periode, die voor sommigen wel twee jaar kan duren. Defensiemedewerkers waren, en zijn nog steeds, verplicht eerder te stoppen met werken. Tot hun 65ste krijgen zij een wachtgeldregeling.
Het gaat om circa 17.500 ex-militairen en Defensiemedewerkers. Ondanks een compensatieregeling kan hun netto-inkomen met honderden euro’s per maand teruglopen.

SP en CDA willen volledige compensatie

Op 6 december 2016 heeft minister Hennis-Plasschaert van Defensie de Tweede Kamer laten weten extra te compenseren voor het AOW-gat. Uiterlijk januari 2017 krijgen voormalige militairen en burgermedewerkers van Defensie een hogere compensatie. Maar de oud-militairen en hun vakbonden gaan hiermee niet akkoord. Evenmin zijn de Kamerfracties van de SP en het CDA tevreden met de toezegging van de minister. Zij eisen volledige compensatie.
In een petitie, aangeboden door acht oud-militairen aan de Kamercommissie voor Defensie op 6 december 2016 roepen bonden en ex-militairen de Kamerleden op vóór de motie van Knops/Van Dijk te stemmen op donderdag 8 december 2018. Deze motie van de SP en het CDA verzoekt de regering om het AOW-gat bij Defensie volledig te compenseren.

“Wat Hennis nu biedt is niet meer dan een doekje voor het bloeden”, aldus Marc de Natris van de militaire vakbond GOV/MHB. “Dit is niet de oplossing”, zei Anne-Marie Snels van de Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP).
Al met al vindt men het onbegrijpelijk dat er geen directe oplossing gevonden wordt voor mensen die zich jarenlang in binnen- en buitenland voor Nederland hebben ingezet.

Manifestatie in Den Haag op 8 december 2016

Om de eisen kracht bij te zetten is er op donderdag 8 december 2016 in Den Haag een manifestatie gepland door een grote groep militairen buiten dienst voor het gebouw van het Ministerie van Defensie dat vlakbij de Tweede Kamer ligt. Dit gebeurt voorafgaand aan de stemming in de Tweede Kamer over de motie Knops/Van Dijk. Laten we hopen dat er eindelijk een oplossing komt waarin men zich kan vinden. De oud-defensiemedewerkers zijn al sinds 2014 bezig met vechten voor hun rechten.

Lees meer over het AOW-gat en Defensie op Skip Springer Advies.
AOW-gat: wat is het standpunt van de Tweede Kamer? www.skipspringer.nl/aow-gat
AOW-gat/-hiaat: uitkering moet aansluiten op AOW-leeftijd!!!! www.skipspringer.nl/uitkering

Motie Knops/Van Dijk: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2017: www.skipspringer.nl

Over de petitie van de vakbonden en de groep ‘Militairen met flo’ (functioneel leeftijd ontslag) die het AOW-gat juridisch aanvechten: www.skipspringer.nl

Dossier over het AOW-gat Defensie van FNV. (Niet meer beschikbaar op internet).

Hennis compenseert extra voor AOW-gat militairen, Algemeen Dagblad, 6 december 2016: www.ad.nl

Opgeven voor manifestatie van 8 december 2016 in Den Haag: https://docs.google.com

U P D A T E

Defensie gaat eindelijk 100% AOW-gat betalen, Vakbond voor burger- en militair personeel VBM, 10 september 2018: www.vbm.info

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer