December it is…

December… Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw: zomaar een greep uit het assortiment wat december ons biedt.
Gezelligheid, familiefeestjes en borreltjes met vrienden, december is echt zo’n maand waar dit alles samen komt…
Ik ben verpleegkundige, dit is mijn wereld en dit is mijn december.
Het woord december valt meestal al zo rond de zomerperiode, juni, juli, soms iets later. Tijd om ingeroosterd te worden.

De keuze is reuze uitgebreid en bestaat uit: Kerst of Oud & Nieuw?
Dan begint de stress: welke dagen wil ik vrij? wat heb ik voorgaande jaren gewerkt? En wat is de kans dat ik het tegenovergestelde krijg van wat ik vorig jaar hebt gewerkt? U begrijpt, stress over je rooster van december in de zomer; welkom in mijn wereld.
Dat zwaard van Damocles hangt dan gemiddeld een maand boven je hoofd, want uit de praktijk blijkt dat de meeste mensen graag met Kerst aan de kalkoen zitten, waardoor er veel geschoven moet worden.
Wanneer dan na 5 weken dat zwaard is gedaald, ben je blij dat je weet wat je hebt en waar je aan toe bent. Want als er moet worden geloot, weet je zeker dat je de Sjaak bent want dan kan je het tegenovergestelde krijgen van wat je hebt gevraagd: Wil je Kerst vrij zijn? Grote kans dat je met Kerst een nachtdienst draait, echt heel ontspannen die december maand.
Ik heb werkelijk alle diensten al eens gehad….

Daar zat ik dan met mijn late dienst op kerst, retedruk, (dat is het meestal met kerst) aan m’n kerstmaaltje om 22.00 uur ‘s avonds; drie Tupperware-bakjes van mijn moedertje gekregen met een varkenshaasje, groente en pindasaus naar binnen te schransen.
Oud & Nieuw nachtdienst: direct bij aankomst langs mijn patiënten waaien, voorstellen, inlezen, controles doen en ff zeggen dat je om middernacht, als dit lukt, een toast (met Jip & Janneke champagne natuurlijk) doet met collega’s. Al nahijgend van m’n ronde om 23.59 uur voor de klok in de teampost staan te wachten om vervolgens opgepiept te worden door mijn patiënt (waar ik zojuist vandaan kom) omdat die op de po moet… Ik ben verpleegkundige en dit is mijn wereld.
Onregelmatig werken is onlosmakelijk verbonden met mijn beroep.
Echter ieder jaar, en dat is eigenlijk altijd in december, ben ik me het meest bewust dat ik werk op tijden wanneer de meeste mensen vrij zijn.
De meeste mensen zijn thuis, vieren gezelligheid met familie, vrienden en hun gezin. Ze maken nieuwe en herbeleven oude herinneringen.
Waar anderen Kerst èn Oud & Nieuw vieren, werken wij als onregelmatige werkers op 1 van deze 2 momenten. Ik hoop, en dat doe ik oprecht, dat mensen zich bewust zijn van onze bijdrage die wij als verpleegkundige leveren aan de zorg en samenleving.
De arts die van huis moet komen, de thuiszorg verpleegkundige die tijdens Oud & Nieuw de straat op moet voor een noodbel of de verpleegkundige in het verpleeghuis die ervoor zorgt dat oma in de krul en rok klaarstaat voor het kerstdiner.
Niet bij familie aan de kalkoen of het vuurwerk, maar op de zaak aanwezig.
Dit geldt niet alleen voor de zorg, maar voor meerdere beroepen die op deze dagen tot uw dienst staan. Deze mensen houden ons land draaiende, dit is de zorg.

Je weet pas wat 24/7 zorg bieden inhoudt als je erin werkt of er gebruik van maakt.
Wij staan altijd voor u klaar. Dat doe ik niet alleen omdat tijdens de feestdagen werken nu eenmaal bij mijn beroep hoort of dat ik daar zo veel waardering voor krijg (u moest eens weten hoe snel dat verandert wanneer je niet snel genoeg wordt geholpen).
Ik doe het omdat zonder ons, artsen, verpleegkundigen, ambulances, beveiligers enz,
de zorg tijdens deze dagen niet zou kunnen bestaan. En dat, lieve mensen, mijn collega ‘s en ik, zorgdragen voor zorg. En daar ben ik verrekte trots op!
Dit ben ik, ik ben verpleegkundige en dit is mijn december.

Rebecca Hoekstra, verpleegkundige Eerste Hart-Long Hulp (EHLH) Isala ziekenhuis, Zwolle

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer