Onderwijscommissie Boerenverstand pakt rigoureus door

Afbeelding bij artikel Onderwijscommissie Boerenverstand

Iedereen lacht me altijd uit als ik zeg dat de oplossing voor Alles van de Politiek moet komen. ik schrijf Politiek bewust met een hoofdletter omdat ik me er totaal van afhankelijk voel. Ik heb zelfs overwogen om een Politieke Partij op te richten, de Partij voor de Kinderen, maar dan werd ik nog harder uitgelachen. Nóg een one-issue partij werkt de versplintering in de hand en als ik zie hoe NLBeter is ontvangen dan ben ik blij dat ik er niet aan ben begonnen.

De oplossing moet dus komen van de normale partijen en die hebben we niet echt meer. Ze vergeten Onderwijs bij de begroting, experimenteren tegen common sense met curriculum onzin en bijvoorbeeld Passend Onderwijs en denken alleen aan hun eigen achterban, hun eigen kerk, hun eigen fetisj. Het is klaar. Onderwijs is niet links of rechts. Onderwijs moet snel weer van boven wijs worden. Onwijs is het nu en ONWIJS moet het worden.

De polder kon ooit rekenen op de bonden maar in afwachting van de redding van de Algemene Onderwijsbond (AOb) hebben we alleen nog de pientere kleintjes over.
Al het geld van de wereld kan de problemen binnen het onderwijs niet oplossen. Hans Duijvestijn en Frans van Haandel hebben dat overtuigend aangetoond in 20171). Misschien dat we nu een keer kunnen ophouden met bedelen om extra geld. Geld alleen helpt niet.

Wat wel helpt

Wat wél helpt is opnieuw beginnen. Er is heel veel geld voor Onderwijs en heel weinig daarvan komt aantoonbaar in de klas terecht. Dat moet dus anders en snel een beetje ook.

We gaan beginnen met het afschaffen van de lumpsum. Alle salarissen gaan voortaan door middel van een soort Huursubsidiestructuur via het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dat willen ze eigenlijk heel graag want daarmee hebben ze volautomatisch een actueel lerarenregister waarmee ze kunnen anticiperen op tekorten en met een druk op de knop salarissen koninklijk kunnen indexeren.
Verder herstellen we het leenstelsel met terugwerkende kracht zodat de kinderen van vandaag morgen nog een hypotheek kunnen krijgen.

Verder stopt per 1 september alle subsidie aan alle organisaties die mee-eten uit de OCW-begroting. Alle mensen die nu bij die cluppies werken kunnen aan de slag in de scholen. OCW heeft dan geld genoeg en voor de mensen die geen bevoegdheid hebben is plek in de ondersteuning, begeleiding, conciërges, schoolleiders, kantinebeheer, schoonmaak, roostermaker, pleinwacht. Er ligt een wereld aan nuttigheden met smacht op hen te wachten.
Daarmee is het middenveld dus weg, de scholen gevuld met mensen uit het Onderwijsveld, heeft OCW het gewenste register en is het lerarentekort opgelost. Dit kan allemaal zonder geweld, zonder stakingen, zonder chantage rond de examens, zonder ontslagen, zonder tractoren en zonder bonden.

Kwestie van goede wil en #boerenverstand.

 

Noot
1) https://onderwijzerblog.wordpress.com/2017/05/07/waar-is-het-extra-geld-voor-het-vo-gebleven/

Zie ook: Een Aisopische fabel over onderwijsvernieuwingen, of hoe boerenverstand ons moet redden, door Charlotte Goulmy, Blogs Beroepseer, 29 april 2019: https://beroepseer.nl

 

Charlotte Goulmy
lerares Frans

 

Afbeelding bovenaan is van Gerd Altmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer