Zadkine laat studenten in de steek

Op woensdag 12 december 2012 overhandigt ROOD-Rotterdam, de jongeren van de Socialistische Partij, een “sfeerrapport” aan de commissie Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Sport van Rotterdam (JOCS). Met het rapport luidt ROOD de noodklok over de toestand op het ROC Zadkine voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rotterdam, in de hoop dat de gemeente Rotterdam snel stappen gaat ondernemen. Zadkine is een onderwijsreus met 18.000 ingeschreven studenten, 2000 medewerkers en ruim 7.000 mensen die voortgezet volwassenenonderwijs volgen.
ROOD bezocht in de afgelopen maanden, na de eerste signalen van misstanden, diverse locaties van Zadkine om te luisteren naar wat de studenten te vertellen hadden. De uitkomst is schokkend.
Studenten van Zadkine zijn het zat. Vaak hebben ze te maken met uitval van lessen, te weinig docenten, onvoldoende ruimte, een te kort aan middelen en slechte communicatie.

Afgelopen oktober maakte Zadkine bekend dit jaar, net als in 2011, een verlies van vele miljoenen te lijden. Voor dit jaar waarschijnlijk 19 miljoen. Door dit tekort moet de mbo-school 150 extra voltijdbanen schrappen – eerder waren er al 275 geschrapt – en honderdduizend vierkante meter aan gebouwen verkopen. Volgens het bestuur zou het onderwijs zo veel mogelijk worden ontzien.
Dit laatste lijkt nu absoluut niet het geval te zijn. Tom Weerdmeester van ROOD-Rotterdam: ”Het lijkt alsof Zadkine er alles aan doet om juist te bezuinigen op het onderwijs. Studenten worden zo veel mogelijk op één locatie ‘gepropt’. Soms zo erg dat er les moet worden gegeven in de centrale hal”.

Volgens sommige studenten moet je blij zijn als je überhaupt les krijgt. Veel leerlingen kampen met uitval van lessen en vakken en zijn bang dat ze op deze manier niet op tijd hun studie kunnen afronden. “Zadkine is het slachtoffer geworden van slecht management. Docenten en leerlingen moeten hier niet de dupe van worden”, aldus Tom Weerdmeester.

Enkele citaten van studenten uit het sfeerrapport:

“Onze studie is English Business and Fashion, maar we hebben niet eens Engelse les!”
”We hebben dure digi-programma’s gekocht. Maar er zijn niet genoeg computers, de werkruimte beperkt zich tot de kantine”.
”Excursies moeten we zelf betalen maar niemand weet waar we heen gaan en of ze wel doorgaan”.

Lees op de site van SP-Rotterdam, Zat van Zadkine, 10 december 2012: https://rotterdam.sp.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer