Wim van de Merwe neemt, na bijna veertig jaar in het onderwijs, afscheid als docent metaaltechniek
Na bijna 34 jaar bij scholengemeenschap Reggesteyn gewerkt te hebben en ruim 39 jaar in het onderwijs, heeft Wim van de Merwe op 12 oktober 2016 afscheid genomen als docent metaaltechniek. Maar wie denkt dat de inmiddels 65-jarige Wim van zijn pensioen gaat genieten, heeft het mis. “Ik ga zeker niet achter de geraniums zitten”. Een verslag van het afscheid is te lezen op de site van Stichting A+O Metalektro.
Na zoveel jaren van trouwe dienst, wilde Reggesteyn het vertrek van Wim van de Merwe niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom werd hij tijdens een feestelijke bijeenkomst toegesproken door zijn eigen directeur, Gerard Rutterkamp. Die typeerde Wim als een bijzonder mens, iemand die altijd zijn eigen plan trok. “Als jij iets in je hoofd had, dan moest het gebeuren, linksom of rechtsom.” En zonder dat Wim zich iets aantrok van hiërarchie, ervoer Rutterkamp. “Op papier moest ik leidinggeven aan jou, maar daarin ben ik mislukt”.
Maar Wim was tegelijkertijd ook iemand die veel heeft betekend voor het onderwijs en de onderwijsontwikkeling, stelde Rutterkamp. “Dankzij jou hebben honderden leerlingen een prachtige toekomst gekregen in het, volgens jou, mooiste vak: de techniek. In die 34 jaar heb je bovendien de nodige impact gehad op de onderwijsontwikkeling. Je wist door te dringen tot op het hoogste ambtelijke en politieke niveau”. En daar profiteerde Reggesteyn volop van. Want Van de Merwe wist heel wat coryfeeën de school binnen te halen: van Jan-Peter Balkenende tot Mark Rutte. Rutterkamp: “Je was een bevlogen, kritische en van jezelf overtuigde docent en vakman. Dat kwam je ook op kritiek te staan, maar daar trok je je over het algemeen niet veel van aan”.
Betrokken docent
Volgens Gerrit Voortman, van het gelijknamige Rijssense staalbouwbedrijf, was Van de Merwe een hele belangrijke schakel tussen school en bedrijfsleven. “Hij werd door het bedrijfsleven enorm gewaardeerd, hij was een groot promotor van de metaal. En Wim leverde altijd goed personeel af, hij wist die jongens enorm te motiveren. Dat was zijn grote kracht”.
Ook A+O regiomanager Rob Nijhof herinnert zich Van de Merwe als een begeesterd docent. “Hij stopte al zijn vrije tijd erin om zijn leerlingen maar zo goed mogelijk het vak van lasser bij te brengen. Er zijn maar weinig docenten die zo betrokken zijn. Met Wim verdwijnt een echte techniekman uit het onderwijs. Zoals Charles Groenhuijsen ooit zei: ‘er zijn teveel managers in het onderwijs en te weinig Wimmen”.
Laswedstrijden
Van de Merwe zelf kijkt met veel plezier terug op zijn tijd op Reggesteyn. “Ik was soms misschien wel een lastige klant, maar daar bereik je ook dingen mee. Ik heb echt genoten van al die jaren. Het is zo mooi om je eigen kennis aan leerlingen over te dragen en ervoor te zorgen dat de juiste leerling bij het juiste bedrijf terechtkomt”. En waar is hij het meest trots op? “Dat ik hier in de regio laswedstrijden voor vmbo-scholen heb opgezet. Later zijn dat de landelijke laswedstrijden geworden. Het is mooi dat ik aan de basis daarvan heb gestaan”.
Maar niet alles is ten goede veranderd, zegt Van de Merwe. “Ik maak me echt zorgen over het praktijkonderwijs. Op Reggesteyn hebben we nu het vmbo-profiel PIE: Produceren, Installeren & Energie. Er wordt steeds breder lesgegeven. Dat betekent méér onderwijs in dezelfde uren, waardoor het aantal praktijkuren nog maar 16 uur is. Dat is veel te weinig om leerlingen nog wat bij te kunnen brengen. Dat zou minimaal 22 uur moeten zijn”. Het onderliggende probleem volgens Van de Merwe is dat het beschikbare geld niet aan onderwijs wordt besteed. “De school heeft teveel overhead, waardoor het geld niet bij de leerlingen terecht komt. Dat is dood- en doodzonde”.
Eén ding is zeker: de komende jaren zullen we van Wim blijven horen. “Ik geef lascursussen aan het bedrijfsleven en geef ook nog op maandagochtend les op Reggesteyn. En ook bij de WorldSkills Nederland blijf ik betrokken als lasexpert. Daarnaast heeft TechniekTalent.nu mij gevraagd als ambassadeur: om op scholen teams te gaan begeleiden in de voorbereiding op die wedstrijden zowel bij vmbo als mbo. Ik ga dus zeker niet achter de geraniums zitten”.
Wim van de Merwe is voortrekker van Beroepseer.
“Met Wim verdwijnt een echte techniekman uit het onderwijs”, A÷O Metalektro, december 2016: http://ao-metalektro.nl/nieuws/divers-nieuws/449-met-wim-verdwijnt-een-echte-techniekman-uit-het-onderwijs (Artikel is niet meer beschikbaar op site van A+O Metalektro).
Foto: In het midden Wim van de Merwe. Links Gerard Rutterkamp, rechts Gerrit Voortman.