Wet Beroep Leraar per 1 augustus 2017 van kracht. Kandidaten voor afvaardiging Deelnemersvergadering kunnen zich melden

Per 1 augustus 2017 treedt de Wet Beroep Leraar in werking. Met die wet wordt de professionele ruimte en zeggenschap van leraren vastgelegd en krijgt het nieuwe lerarenregister een wettelijke basis. Het nieuwe lerarenregister wordt per 1 augustus 2018 ingevoerd; andere onderdelen van de wet zoals de zeggenschap van de leraar in de school, het professioneel statuut en de professionele standaard treden per 1 augustus 2017 in werking.

Komend schooljaar is een invoeringsjaar voor het professioneel statuut. In 2017-2018 kunnen scholen werken aan het realiseren van dat statuut; het hoeft er niet op de eerste schooldag van dit nieuwe schooljaar te zijn. De professionele standaard gaat over (nu grotendeels nog ongeschreven) normen en inzichten van goed leraarschap. Ook hiermee gaat de beroepsgroep komend jaar verder aan de slag. Bij het opstellen van het professioneel statuut wordt gevraagd om deze normen en inzichten in acht te nemen. De school hoeft met het opstellen van het statuut dus niet te wachten totdat de professionele standaard op papier staat.

Deelnemersvergadering

Alle leraren die zijn aangemeld in het vrijwillige register zijn lid van de Deelnemersvergadering. Door deze Deelnemersvergadering wordt van 4 september tot en met 24 september een vertegenwoordiging van 24 afgevaardigden gekozen.
De Deelnemersvergadering is een nieuw orgaan. De eerste (24) afgevaardigden van de Deelnemersvergadering krijgen de kans om zelf mede vorm te geven aan de basis van hun takenpakket. Zo moet bijvoorbeeld nog worden besloten hoe er overlegd wordt, waar en hoe contact met alle leraren plaatsvindt.
Ook beslissen en denken de afgevaardigden mee over al lopende trajecten. Zo gaan ze vanaf oktober 2017 aan de slag met het voorstel voor de herregistratiecriteria en de valideringseisen voor professionele activiteiten. Dat geldt ook voor de professionele standaard.

Om kandidaat te kunnen zijn, moet je zijn aangemeld bij het vrijwillige register. Ook moet je drie jaar aaneengesloten werkzaam zijn in de sector waarvoor je je kandidaat stelt. Als je minder dan drie maanden er tussenuit bent geweest, wordt dat niet aangemerkt als een onderbreking. Je moet in de periode van bovengenoemde drie jaar hebben voldaan aan de eisen die de Wet Lerarenregister en registervoorportaal stelt om in het lerarenregister te worden opgenomen. Dit betekent dat je bevoegd moet zijn.

De afgevaardigden krijgen een gezamenlijk budget voor de uitvoering van hun taken. Binnen dat budget bepalen de afgevaardigden zelf de wijze waarop de door hen te maken kosten en tijdsinvestering worden vergoed.

Meer info over de Wet beroep leraar bij Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl

U P D A T E

LIA heeft Onderwijscoöperatie brief gestuurd en eist stopzetting verkiezingen Deelnemersvergadering van Lerarenregister, Blogs Beroepseer, 23 september 2017: https://beroepseer.nl

Kritiek op lerarenregister zwelt opnieuw aan, MBO Today, 29 september 2017: https://mbo-today.nl

Het lerarenregister, 21 september 2017, Aristoidea: https://aristoideablog.wordpress.com

De ongeldige verkiezingen voor het lerarenregister, door Frans van Haandel, Onderwijzerblog, 21 september 2017: https://onderwijzerblog.wordpress.com

Ophef over procedure verkiezingen ‘registerparlement’, MBO Today, 11 september 2017:
http://mbo-today.nl

Nieuwe actie tegen lerarenregister, Leraren in actie, 28 augustus 2017: www.lerareninactie.nl

Het Lerarenregister is Sander Dekkers eerste en laatste succes; een roofoverval, op klaarlichte dag…, door Charlotte Goulmy, Blogs Beroepseer, 11 augustus 2017: https://beroepseer.nl

Het lerarenregister zou ondemocratisch zijn. Bijdrage aan de discussie van leraar Patrick Woudstra, Blogs Beroepseer, 30 juli 2017: https://beroepseer.nl/blogs

René Kneyber nogmaals over het lerarenregister: Een register zonder nascholingsuren, Blogs Beroepseer, 24 mei 2017: https://beroepseer.nl/blogs

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer