Regeerakkoord: Prestatiebeloning in het onderwijs?

In het regeerakkoord staat in de paragraaf over onderwijs: ‘Er komt meer ruimte voor prestatiebeloning, zowel van personen als van teams’. Klik hier voor downloaden.

Ton van Haperen schreef dit weekend in NRC Handelsblad een artikel waarin hij benadrukt dat het bijna onmogelijk is om uit te maken wie die prestatiebeloning zou verdienen. Het zou beter zijn – aldus van Haperen – wanneer niet functionerende leraren ontslagen zouden (kunnen) worden.

In 2004 schreef het CPB een rapport hierover waarin internationale ervaringen zijn bestudeerd. Hierin staan de volgende conclusies: ‘Over de effecten van individuele prestatiebeloning in het onderwijs is tot dusver weinig bekend. Het experiment dat in Israël is uitgevoerd laat overtuigend zien dat de prestaties van leerlingen verbeteren. Dit suggereert dat toepassing van individuele prestatiebeloning in Nederland veelbelovend kan zijn’.
Daarbij wordt opgemerkt: ‘In het onderwijs is het vaststellen van de prestaties van instellingen en docenten niet eenvoudig, omdat leerlingen niet alleen op school leren maar ook daarbuiten’.
Klik hier voor downloaden rapport Prestatieprikkels in het Nederlandse onderwijs. Wat kunnen we leren van recente buitenlandse ervaringen? CBP Document no 49, januari 2004.

Er is recent veel kritiek op individuele prestatiebeloning. Hieronder verwijzingen naar die discussie.  Een recent uitgebreid  programma van Obama waarin dit is opgenomen lijkt (nog) niet te werken.
Als het niet werkt, wat is dan het alternatief?

Zie hieronder de artikelen van Menno van Hasselt; hierbij de link naar de Ted Talk van Dan Pink over  ‘the puzzle of motivation’. Over dit onderwerp is het laatste woord wetenschappelijk en maatschappelijk nog niet gezegd.

Deel uw opvattingen en ervaringen met ons. Aan wiens kant staat u: die van het kabinet of die van Dan Pink?

An Evaluation of the Teacher Advancement Program (TAP) in Chicago: Year Two Impact Report: www.mathematica-mpr.com/our-publications-and-findings/publications/an-evaluation-of-the-teacher-advancement-program-tap-in-chicago-year-two-impact-report

Prestatieloon: www.beteronderwijsnederland.nl/blogs/2010/10/prestatieloon/

Prestatiebeloning in het onderwijs werkt niet: http://onderwijs21.wordpress.com/2010/09/30/prestatiebeloning-in-het-onderwijs-werkt-niet

Prestatiebeloning werkt niet, maar wat dan wel? (1): http://onderwijs21.wordpress.com/2010/10/15/prestatiebeloning-werk-niet-maar-wat-dan-wel-1

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer