Protestavond in Amsterdam tegen uitholling van de geestes- en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam

Dinsdagavond 22 mei 2018 organiseert studentenpartij Humanities Rally om 19.00 uur een Night of Protest in de Oudemanhuispoort in de Universiteit van Amsterdam (UvA), als startschot voor nieuwe protesten.
Protest tegen alweer de volgende bezuinigingsronde, die dit keer verdoezeld wordt door het eufemisme ‘doelmatigheidskorting’. Aan verscheidene Nederlandse universiteiten, van Groningen tot aan Utrecht, verheffen studenten en medewerkers hun stem tegen de afbraak van hun instituties.

De studenten Sebald van der Waal, Arthur Berkhout, Jarmo Berkhout en Billie Nuchelmans schreven een artikel in dagblad Het Parool waarin ze uitleggen waarom het weer tijd is voor protesten. Docenten en onderzoekers verzuipen in de bureaucratie, terwijl studenten hun eigen opleidingen – vooral in de geestes- en sociale wetenschappen – onder hun voeten wegbezuinigd zien worden.
Als dit zo doorgaat, als de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen nog verder worden ondermijnd, raakt de samenleving haar vermogen tot kritisch nadenken kwijt. Het hoger onderwijs degenereert tot een diplomafabriek die geen kritische, creatieve denkers en onderzoekers meer voortbrengt.
Een samenleving die dat toestaat is er één die zichzelf en de macht niet meer durft te bevragen, een samenleving zonder geest. Dit tij moet worden gekeerd, voor het te laat is.

In 2015 organiseerde Humanities Rally protesten met als hoogtepunt de Maagdenhuisbezetting, die eindigde met loze beloften en politiegeweld. Een mars door de instituties werd ingezet, maar de studenten ondervonden dat de medezeggenschapsraden geen enkele vorm van werkelijke verandering mogelijk maken.

Op dinsdagavond 22 mei 2018, op de Night of Protest klinkt het openingsschot van een nieuwe ronde protestacties. Studenten en docenten worden op de bijeenkomst geïnformeerd over de voorbereiding van acties.

Humanities Rally staat voor vrij en emancipatoir onderwijs, protesteert al jaren tegen de bezuinigingen op de geesteswetenschappen en verzet zich tegen het rendementsdenken dat de kwaliteit van onderwijs bedreigt.

‘Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer!’, door Sebald van der Waal, Arthur Berkhout, Jarmo Berkhout en Billie Nuchelmans, Het Parool, 22 mei 2018: www.parool.nl

humanities rally night of protest 22mei2018

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer