Prijsvraag: wie is het langst in tijdelijke dienst op de universiteit?

Laureaat-HNU-2014Het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten (H.NU) heeft een ludieke prijsvraag uitgeschreven voor wetenschappers. De wetenschapper die het langst in tijdelijke dienst is krijgt de hoofdprijs: vervoer per auto met eigen chauffeur naar een door H.NU georganiseerde feestelijke academische gelegenheid in september 2014.
Het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten is in het najaar van 2013 opgericht door wetenschappers afkomstig van alle Nederlandse universiteiten. Het beoogt een podium te bieden voor discussies en initiatieven die zich ontwikkelen aan alle Nederlandse universiteiten en daarbuiten. Doel is te komen tot concrete voorstellen voor een vernieuwde brede universiteit waarin plaats is voor fundamenteel en maatschappelijk relevant onderzoek en voor een academische opleiding waarin de verschillende wetenschapsgebieden in hun verscheidenheid tot hun recht kunnen komen.

H.NU wil het probleem van wetenschappers in tijdelijke dienst op een luchtige manier onder de aandacht brengen door middel van de prijsvraag. Daarom nodigt H.NU iedereen – ook degenen die misschien niet direct voor de hoofdprijs in aanmerking komen – uit mee te dingen.

Steeds vaker in tijdelijke dienst

Wetenschappers bij de Nederlandse universiteiten zijn steeds vaker in tijdelijke dienst. Sinds 1995 is het percentage wetenschappers met een tijdelijk contract bijna verdubbeld; van 22,8% naar 40,7% (eind 2012). Hierbij zijn de promovendi, die nagenoeg altijd een tijdelijke aanstelling hebben, niet meegerekend. Vrouwelijke wetenschappers werken zelfs in meerderheid (52,9%) in tijdelijke dienst. Dat blijkt uit onderzoek van de VAWO, vakbond voor de wetenschap. De VAWO vindt het zorgelijk dat steeds meer van de werknemers die verantwoordelijk zijn voor de kerntaken van de universiteit, onderwijs en onderzoek, een tijdelijke aanstelling hebben.

Universiteitsbestuurders zeggen vaak dat het aantal tijdelijke aanstellingen ook in andere sectoren zo hoog ligt. Dat klopt niet. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat er elders eveneens een toename is, maar ook dat het percentage op de universiteiten extreem hoog is. In 2005 had 77% van de landelijke beroepsbevolking een vaste baan, 9% een tijdelijke baan en werkte 14% als zelfstandige. In 2012 waren die percentages 69% vast, 16% tijdelijk en 15% zelfstandig.
Een ander argument dat universiteitsbestuurders aanvoeren is dat er een ‘flexibele schil’ nodig is om schommelingen in de studentenaantallen en de financiering op te vangen. Dat enige flexibiliteit wenselijk is, zal niemand bestrijden, maar de universiteiten wentelen deze volledig op het wetenschappelijk personeel af: tegenover de 40,7% aan tijdelijke contracten op 15040 fte aan wetenschappelijk personeel staat 13,1% aan tijdelijke contracten op de 17041 fte aan overig personeel (promovendi ook hier buiten beschouwing gelaten).

Verschraling, uitholling en bedreiging van de continuïteit

Naar het oordeel van de VAWO leidt de sterke stijging van tijdelijke aanstellingen onder gepromoveerd wetenschappelijk personeel tot verschraling, uitholling en een toegenomen werkdruk. Daarnaast vormt dit hoge percentage tijdelijke aanstellingen een bedreiging voor de continuïteit van onderwijs- en onderzoeksprogramma’s. Deze kernactiviteiten van de universiteiten zouden primair uitgevoerd moeten worden door medewerkers in vaste dienst.

Meedoen aan de prijsvraag “Wie wordt de H.NU-laureaat 2014?”

De succesvolle kandidaat scoort excellent op de volgende kwaliteitscriteria:

• ‘flexibiliteit’ – in staat om zich voortdurend aan te passen aan de steeds veranderende inhoudelijke eisen die de talloze tijdelijke contracten stellen;
• ‘mobiliteit’ – gewend om voortdurend dwars door Nederland te reizen om aan de behoefte op de arbeidsmarkt te voorzien;
• ‘passie’ – voor de wetenschap, steeds bereid om zich te voegen naar de grillige wensen van universiteits- en faculteitsbesturen.

De keuze voor de gelukkige winnaar is het resultaat van een objectief controleerbare procedure: de som van het aantal maanden van alle tijdelijke contracten (incl. student-assistentschappen, AIO, OIO enz.) die een tijdelijke medewerker aan een Nederlandse universiteit heeft gehad. Indien twee kandidaten gelijk scoren, wint degene met de meeste juridisch dubieuze contracten (bijvoorbeeld onderhands toegezegde vervolgcontracten onder gelijktijdige aanvraag van wachtgeld enzovoort).

U kunt deelnemen via een e-mail naar prijsvraag@platform-hnu.nl. De inzendingstermijn sluit op 15 augustus 2014.

Geef aan: (1) het totaal aantal maanden in tijdelijke dienst; (2) aan welke universiteiten. De tussenstanden worden bijgehouden op de website van H.NU. Geef daarom ook aan (3) of u alleen met uw initialen of met uw volledige naam vermeld wilt worden.
Bovenaan de lijst staat momenteel iemand met 303 maanden. Dat is ruim 25 jaar.

Zie voor deelname aan de prijsvraag 2014 en meer info de website http://platform-hnu.nl/prijsvraag

Persbericht: Ruim 40 procent van gepromoveerde wetenschappers bij universiteiten is in tijdelijke dienst, VAWO, Vakbond voor de wetenschap, 19 september 2013: Klik hier.

 U P D A T E  – 1 5   A U G U S T U S   2 0 1 4

De eerste prijs – vervoer per auto met eigen chauffeur naar een door H.NU georganiseerde feestelijke academische gelegenheid in het najaar – is gewonnen door
Dr. Andrel Linnenbank met 304 maanden, maar ook Babbage verdient met 303 maanden een eervolle vermelding. Voor meer info over de prijsuitreiking, lees de Nieuwsbrief van het Platform H.NU, no 2 van augustus 2014: Klik hier.
In de Nieuwsbrief staan ook berichten over activiteiten rond de opening van het academisch jaar op 1 september 2014. H.NU coördineert deze activiteiten en fungeert als platform.

Petitie en landelijke bijeenkomst
In de loop van dit academische jaar organiseert H.NU een bijeenkomst, als startpunt van een landelijke petitie aan de Tweede Kamer. Daarnaast komt er aandacht voor het probleem van de grote aantallen tijdelijke werknemers aan de universiteiten. In dat kader zal ook de prijsuitreiking aan de H.NU-laureaat 2014 plaatsvinden.
Voor meer info, zie website van H.NU: http://platform-hnu.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer