Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten: nieuw initiatief om universiteiten te veranderen

hnu logo 2

Vijfentwintig wetenschappers, afkomstig van de verschillende Nederlandse universiteiten, hebben in het najaar van 2013 het initiatief genomen tot de vorming van het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten (H.NU). In het pamflet Naar een andere universiteit! zetten zij hun uitgangspunten en doelstellingen uiteen. Initiatiefnemer is Hans Radder, wetenschapsfilosoof aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Op de site van DUB Nieuws, het onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht, staat in het artikel Wetenschappers op de barricaden tegen managementcultuur universiteiten dat de sfeer op Nederlandse universiteiten bar en boos is: “Het rommelt aan de universiteiten. Na kritiek van de wetenschappers van Science in Transition, mengt zich nu een nieuwe groep gearriveerde onderzoekers in de discussie. Veel wetenschappers en andere universitair medewerkers zijn ontevreden, schrijven ze in hun pamflet ‘Naar een andere universiteit!’.

Managers hebben te veel macht gekregen, studenten worden te snel door hun studie gejaagd, en te veel onderzoek wordt beïnvloed door allerhande financiële belangen”.
Volgens initiatiefnemer Hans Radder, is “het niet zo leuk meer om aan een universiteit te werken”.

Wat gaat er mis?
“Er zijn te veel managers die top-down beleid maken zonder dat ze enig verstand hebben van ons werk. Ik heb een ironisch voorbeeld: aan de Vrije Universiteit hebben studieverenigingen nog wel hun eigen ruimte, die ze vooral gebruiken om bier op te slaan, terwijl ik mijn bureau heb moeten inleveren. Hoogleraren hebben dus geen eigen plek meer. Dat heeft te maken met bezuinigingen en ik snap dat die nodig zijn. Maar er is nooit met ons overlegd hoe je dat handig aanpakt.”

Op de vraag wat het verschil is tussen H.NU en Transition Science in Transition (SiT) antwoordt Radder: “Laat ik eerst zeggen dat veel wetenschappers die het pamflet hebben ondertekend al jaren over dit onderwerp nadenken. Ik ben wetenschapsfilosoof en al vijftien jaar met deze thematiek bezig. De wetenschappers van SiT zeggen een aantal heel zinnige dingen, waar ik het zeker mee eens kan zijn. Maar zij hebben wel duidelijk een andere focus: zij richten zich vooral op internationaal wetenschappelijk onderzoek, terwijl wij ons meer richten op de situatie van het gewone, doorsnee personeel op Nederlandse universiteiten. Daar heeft SiT iets minder oog voor.”

Lees het hele artikel met interview Radder: Wetenschappers op de barricaden tegen managementcultuur universiteiten, 28 november 2013, DUB Nieuws: www.dub.uu.nl

Pamflet Naar een andere universiteit!, te downloaden op Univers, Universiteit van Tilburg: https://universonline.nl

Protestactie tegen Gala van de wetenschap, door Karen Vintges, 26 november 2013, Folia Web: http://www.foliaweb.nl

 U  P  D  A  T  E

Op 11 april 2014 gaf Hans Radder een afscheidsrede als bijzonder hoogleraar in de filosofie van wetenschap en technologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, getiteld Waartoe wetenschap? Over haar filosofische rechtvaardiging en maatschappelijke legitimering. Zie: http://dare.ubvu.vu.nl

Het Academisch Manifest – Van een bezette naar een publieke universiteit, door Willem Halffman en Hans Radder, op Blogs Beroepseer, 7 december 2013: https://beroepseer.nl

Steun het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten. Ga naar de nieuwe website van het platform: http://platform-hnu.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer