Nieuw op te richten Lerarenraad door René Kneyber

rene-kneyber-lerarenraadRené Kneyber, inmiddels elf jaar docent in het vmbo, is bezig met het stichten van een onafhankelijke Lerarenraad en roept collega’s op mee te doen. Hij schrijft:
Er is een PO-raad, een MBO-, HBO- en VO-raad, een onderwijsraad, een Onderwijscoöperatie, het ministerie van OCW, vakbonden en nog veel meer onderwijskoepels en instanties. En wat hebben ze allemaal gemeen? Er wordt vooral over docenten gepraat en niet met. En dat is kwalijk want docenten zijn  ’street level bureaucrats’. Ze voeren beleid uit in de praktijk, en die twee gaan nu eenmaal moeilijk samen. Direct contact tussen beleidsmakers en werkveld is daarom essentieel.

Maar omdat dit essentiële contact tussen beleidsmakers en werkvloer ontbreekt, worden er beslissingen gemaakt die ten koste gaan van de autonomie van docenten, die geen recht doen aan het vakmanschap, die soms zelfs volledig vervreemd zijn van de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan de korting op passend onderwijs en de invoering van de maatschappelijke stage.
Het is natuurlijk gek dat er eerst 20.000 man in de Arena moeten staan voordat de politiek door heeft wat er onder de docenten leeft. Zover had het niet hoeven komen als er adequaat was ingesprongen op de bezwaren van de werkvloer.

Dat kan allemaal beter. In de huidige inrichting van het onderwijs moet een volwassen plek zijn voor docenten om zich te uiten over beleid, en waar ze gevonden kunnen worden. Een raad dus van docenten. Maar niet zomaar docenten. Nee, allemaal leraren die verder kunnen kijken dan de muren van hun eigen klaslokaal, die een bepaalde deskundigheid etaleren en die een langetermijnvisie hebben op de toekomst van het onderwijs. De Lerarenraad is daarmee dan ook geen vakbond, en bemoeit het zich niet direct met de cao’s.
De Lerarenraad is er om te praten over de inhoud van het leraarschap, en de wrijving tussen beleid en autonomie. De Lerarenraad zal zowel ongevraagd als gevraagd advies uitbrengen over onderwerpen die leraren en het onderwijs aangaan.

Lees hier de column in het Onderwijsblad nr 13 van 8 september 2012 van Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene  Onderwijsbond (AOB) die inspireerde tot de oprichting van de Lerarenraad.

Momenteel wordt de Lerarenraad samengesteld. Dat betekent dat u als leraar kunt solliciteren op een plek in de raad.
U kunt ook solliciteren op de posities van secretaris en penningmeester. Ook zijn we op zoek naar adviseurs die bepaalde
onderwerpen voor de raad kunnen uitpluizen.

Neem contact op met René Kneyber
E-mail: r.kneyber@lerarenraad.nl
Twitter: @lerarenraad

Internet www.lerarenraad.nl

René Kneyber is Voortrekker van Stichting Beroepseer


U P D A T E

Het Lerarencollectief is de nieuwe beroepsvereniging van, voor en door leraren en zoekt regelmatig leraren die zich willen aansluiten bij de Lerarenraad. De Lerarenraad vormt het bestuur van de vereniging en houdt nauw contact met de achterban.

Lerarencollectief – Volgende stap naar een levensvatbare beroepsvereniging, door Thijs Roovers en Jan van de Ven, Blogs Beroepseer, 15 mei 2019: https://beroepseer.nl/blogs/lerarencollectief-volgende-stap-naar-een-levensvatbare-beroepsvereniging/

Lerarencollectief van start: ‘We gaan het samen, zelf doen’, Blogs Beroepseer, 3 maart 2020: https://beroepseer.nl/blogs/lerarencollectief-van-start-we-gaan-het-samen-zelf-doen/

Voor contact opnemen met René Kneyber zie uitgeverij Phronese: https://phronese.com/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer