Aanval op de bureaucratie

aanval op de bureaucratieZeventwintig leiders van politie, het Openbaar Ministerie (OM) en het Ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) hebben zich in de periode februari – juli 2012 in een denkproces begeven, en een denktank gevormd, om een antwoord te geven op de vraag hoe hun organisaties zó in te richten dat de “uitvoerders” in hun werk minder last hebben van bureaucratische regels. Het resultaat van dat proces is gebundeld in het boek Aanval op de Bureaucratie – Hoe je professionals de ruimte geeft, dat  is gepresenteerd op de Themadag “Minder regels, meer op straat” die het Ministerie van V&J op 12 september 2012 organiseerde.

Met het boek hoopt men, aldus de samenstellers “… iets bij te dragen dat verder reikt dan deze conferentie. We zien onszelf als onderdeel van een beweging van professionals, burgers, managers en bestuurders die zich willen bevrijden van onnodige en vervreemdende bureaucratie. Ons boek sluit dan ook aan bij initiatieven en experimenten die bij de politie plaatsvinden, zoals de proeftuinen ‘Context gedreven werken’. Ook sluiten we aan bij de ambities zoals die in het aanvalsplan ‘Minder regels, meer op straat’ van V&J zijn verwoord”.

Centrale figuren in het boek zijn vier sprekers die het woord voerden op  bijeenkomsten van de denktank:
1. Paul Verburgt, voormalig topman van ArboNed en Content, die ten strijde trekt tegen regelzucht en overdadig management. Werkzaam vanuit zijn bureau, Minimal Management, stelt hij dat steeds meer instellingen vastlopen in hun besturingsmodel.
2. Jos de Blok, verpleegkundige en oprichter/directeur van  Buurtzorg Nederland. Hij heeft 3.300 medewerkers georganiseerd naar zelfsturende teams die wijkgerichte zorg aanbieden.
3. Jos Lamé, directeur Riagg Rijnmond en programmaleider van de Stolte leergang postdoctoraal management voor leidinggevenden in de zorgsector. Hij bestrijdt dat alles in de zorg en hulpverlening onder één visie, of één regie moet vallen. Dat leidt juist tot meer bureaucratie en eenvormigheid.
4. Liesbeth Vos, voorzitter College van Bestuur van het Friesland College. Binnen dit instituut worden meer dan 200 beroepsopleidingen, verspreid over heel Friesland, aangeboden. Zij benadrukt dat regels, procedures en systemen nuttig kunnen zijn. Waar het dus om gaat is de overbodige bureaucratie, en vooral het soort bureaucratie dat je hindert in de uitvoering van je werk.

Commentator op de stellingen en uitspraken van de vier deelnemers is Jan Nap, projectleider van de School voor Politie Leiderschap (SPL).

Een van de deelnemers aan een bijeenkomst, Hans Fraikin, senior adviseur Beleid en Ontwikkeling bij het Korps Landelijke politiediensten (KLPD) schreef: “Als politie zijn we niet in staat om in ons eentje het probleem van de bureaucratie op te lossen. Zeker niet op de manier waarop wij nu gewend zijn om bureaucratie aan te pakken. Er is een doorbraak vereist, een ommekeer in ons denken”.
Een andere deelneemster, Judith Bloem, programmamanager van Minder regels, meer op straat van het Ministerie van Veiligheid en Justitie schreef: “Met één opmerking ben ik al concreet aan de slag gegaan. Vos zei dat ze haar stafleden verplicht een week per jaar stage liet lopen op ‘de werkvloer’. Toen ze dat zei realiseerde ik me dat het te lang geleden was dat ik met een korps ben meegelopen. Ik heb daarover meteen afspraken gemaakt. Ik zou het overigens ook geen slecht idee vinden als werknemers in de ‘uitvoering’ stage liepen op een stafafdeling. Wellicht komen ze dan tot de conclusie dat niet alles dat daar wordt uitgedacht onzinnig is”.

Het 86 tellende pagina’s tellende boek is als e-boek (Pdf) te downloaden op de interactieve website “Aanval op de bureaucratie”. Hierop staat een schat aan informatie, zoals verslagen van  bijeenkomsten, reacties van deelnemers, verslagen van bezoeken van  denktankleden, een blog, een literatuurlijst en een deelnemerslijst.

Aanval op de bureaucratie: https://aanvalopdebureaucratie.wordpress.com

Klik hier voor downloaden van het e-boek Aanval op de bureaucratie: https://aanvalopdebureaucratie.files.wordpress.com

Klik hier voor het programma Minder regels, meer op straat – Aanval op de bureaucratie en versterking van vakmanschap in de basispolitiezorg en de recherche van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer