Levenslessen van meester Kanamori

levenslessen van meester kanamoriDeze week, van 3 tot en met 12 september 2012 – reist  de 65-jarige Japanse leraar Toshiro Kanamori door Nederland en bezoekt hij diverse scholen en instellingen.
Kanamori is bekend geworden door de documentaire film Children full of life (in het Nederlands De Japanse levensles) over het dagelijkse leven van een schoolklas van groep 6 in het Japanse Kanazawa.

De film laat zien waar het wezenlijk om gaat in het onderwijs en hoe je van je klas en van je school een hechte gemeenschap kunt maken. Er is respect voor de rechten van kinderen, voor hun kracht en hun mogelijkheden. Je ziet kinderen als volwaardige leden van de gemeenschap hun rol vervullen. Ze blijken over competenties te beschikken waar je als volwassene jaloers op kunt worden. Kanamori geeft antwoord op de vraag wat de opdracht van het onderwijs moet zijn: Leerlingen voorbereiden op het leven, met aandacht voor het individu, de ander én het collectief.

Kanamori studeerde pedagogiek en filosofie aan de universiteit van Kanazawa. In 1997 ontving hij een onderwijsprijs voor zijn werk en filosofie.
Na de Eerste Wereldoorlog had de Japanse overheid één onderwijssysteem. Dezelfde boeken, dezelfde trainingen. De mensen werd de wil van de overheid opgelegd. Enkele ‘vrije leerkrachten’ onttrokken zich aan dat systeem, maar zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal opgepakt.
Kanamori is één van de weinigen die na de Tweede Wereldoorlog de lijn van de ‘vrije leerkrachten’ heeft voortgezet. Hij werd als filosoof uitgedaagd om met kinderen te gaan werken. Hij vertaalde de zienswijze van Rousseau en Pestalozzi naar de Japanse situatie.
Kanamori wilde kinderen die zelf konden nadenken en goed voor zichzelf en anderen kunnen zijn.

Basisprincipes van Toshiro Kanamori:

Kinderen moeten goed eten en de waarde van voedsel kennen
Kinderen mogen er zijn met hun eigen unieke gevoelens
Kinderen mogen het lot van hun eigen leven bepalen
Kinderen moeten vrij gemaakt worden van de verwachtingen van hun ouders
Kinderen moeten kind mogen zijn

De komst van  Kanamori naar Nederland is mogelijk gemaakt op initiatief van Het kind. Het kind representeert een visie op onderwijs waarin de ontwikkeling van de leerling centraal staat. Deze visie krijgt handvatten door middel van zeven leidende principes. Het is tevens de plek waar leraren, schoolleiders, ouders, wetenschappers, ondernemers en andere betrokkenen elkaar vinden, inspireren en legitimeren bij het maken van een goede onderwijs- en opvoedingspraktijk. Het kind is een initiatief van de onderwijsdenktank NIVOZ.

Meer informatie over de schoolreis van Kanamori en compleet overzicht van zijn bezoek vindt u op de website van Het kind: http://hetkind.org (Info niet meer beschikbaar)

Bij Het kind verscheen het boek Levenslessen van meester Kanamori: https://www.educatheek.nl/levenslessen-van-meester-kanamori

Klik hier voor de film Children full of life op site van NIVOZ: https://nivoz.nl/nl/bekroonde-documentaire-meester-kanamori-children-full-of-life

U P D A T E

Toshiro Kanamori – elf dagen op bezoek in Nederland, NIVOZ,  september 2012: https://nivoz.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer