Lerarenacties breiden zich uit. Na basisschool gaan ook middelbare school, beroepsonderwijs en universiteit actievoeren

Het Algemeen Dagblad meldt dat docenten van het voortgezet, het beroepsonderwijs en het universitair onderwijs zich opmaken voor actie, daarbij het voorbeeld volgend van het primair onderwijs dat op 5 oktober 2017 een dag ging staken voor lagere werkdruk en een eerlijk salaris*). VO in Actie, MBO in Actie en WO in Actie gaan protesteren tegen een te hoge werkdruk, de achteruitgang van de kwaliteit van het onderwijs en meer geld voor het onderwijs.
Afgelopen weekend besloten docenten van het voortgezet- en beroepsonderwijs en van universiteiten niet meer te wachten op de vakbonden of het ministerie van Onderwijs. Voor de leraren van het voortgezet onderwijs was het Regeerakkoord de druppel: “Het woord lerarentekort staat geen één keer genoemd. Ik werd zo boos toen ik dat zag”.
Lerares Frans Kim van Strien besloot het heft in eigen handen te nemen en VO in Actie op te richten. “Als je kijkt naar andere landen staan Nederlandse leraren ontzettend veel uren voor de klas. We moeten meer tijd krijgen om lessen voor te bereiden en nakijkwerk te doen”.

Waar mogelijk trekken MBO-docenten met hen op. Ook zij zijn de hoge werkdruk meer dan zat. “Minister Van Bijsterveldt besloot in 2011 dat de leerlingen niet 850, maar 1000 lesuren moeten krijgen. We krijgen als docenten meer taken en uren, maar hebben er geen collega’s bij gekregen”,’ verklaart Patrick Woudstra, docent Burgerschap en mede-oprichter van MBO in Actie.

Tegelijkertijd gaat in het MBO onevenredig veel geld naar andere mensen dan docenten. Woudstra: “Uit onderzoek blijkt dat 56 procent van het personeel leraar is, de rest dus niet. Meer geld is niet per se de oplossing, maar het geld moet wel naar het primaire proces gaan: onderwijs aan de studenten”.’

Universitair docenten reppen zelfs al van een stakingsdag. Terwijl op universiteiten het aantal studenten groeit, krijgen ze er geen geld bij. WO in Actie pleit voor meer geld voor het universiteiten en – net als de rest – minder werkdruk. De actiegroep verzamelt daarvoor nu handtekeningen.

Lees het hele artikel in het Algemeen Dagblad, Hele onderwijs trapt op de rem: acties verspreiden zich als een olievlek, door Ellen van Gaalen, 16 oktober 2017: www.ad.nl

*) Zie: Donderdag 5 oktober op Dag van de Leraar massale staking primair onderwijs, Blogs Beroepseer, 2 oktober 2017: https://beroepseer.nl

@VOinactie, @mboinactie, @woinactie, @Poinactie

U P D A T E

Er is meer pijn in het onderwijs – ook docenten uit andere sectoren komen in actie, door Rik Kuiper, De Volkskrant, 27 oktober 2017: www.volkskrant.nl

Maatschappelijke organisaties bezorgd over ‘doorgeslagen regelzucht’, PO Raad, 25 oktober 2017: www.poraad.nl

Waarom de leraren wél een succeslobby voerden, door Hanneke Keultjes, Algemeen Dagblad, 18 oktober 2017: www.ad.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer