Handreiking ‘Ruimte in regels’ verstuurd naar alle basisscholen

omslag ruimte in regelsAan alle basisscholen in Nederland is de handreiking Ruimte in regels – Papieren rompslomp of kan het anders? toegestuurd. Afzender is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Inspectie van et Onderwijs. In het 44 pagina’s tellende boekje staat beschreven welke regels er gelden volgens de onderwijswet. Wat wordt er nu precies gevraagd van de leraar? Hoeveel ruimte heeft de leraar om eigen verantwoordelijkheid te nemen? In de wet- en regelgeving staat aan welke – minimale – eisen een school moet voldoen. Maar meestal niet hoe dat moet.
De leraar en de collega‘s op school, de schoolleiding en het schoolbestuur, hebben zelf de ruimte om keuzes te maken die passen in hun visie op onderwijs en op wat het beste is voor de leerlingen. Er is dus meer ruimte in regels dan men denkt.

Uit de Inleiding: “Via verschillende wegen horen wij dat leraren alle administratie – die er naast het lesgeven bij komt kijken – nogal eens als last ervaren. Dat u het behoorlijk onoverzichtelijk vindt wat er allemaal moet en u zich afvraagt hoe dit bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs. Dat u hierdoor bovendien werkdruk ervaart. Deze handreiking maakt helder over welke zaken uw school zich op basis van de wet moet kunnen verantwoorden. Samen met leraren hebben we gezocht naar de vragen die zij hierover hebben.
U vindt daarom in deze handreiking ook veelgehoorde vragen én antwoorden. U zult ontdekken dat u waarschijnlijk meer professionele ruimte heeft dan u wellicht op dit moment denkt. Graag willen wij uw team, school en bestuur uitdagen om met elkaar in gesprek te gaan. En ook in gesprek te blijven over welke keuzes in onderwijs en verantwoording het beste zijn voor uw leerlingen én werkbaar zijn voor u”.
ruimte in regels 3
Wilt u meer weten over administratie of andere zaken rond het toezicht van de inspectie? En hoe u als onderwijsprofessional met de inspectie te maken kunt hebben? Kijk op de website van de inspectie, www.onderwijsinspectie.nl

Inhoudsopgave

1 Inleiding
2 De wet en het toezicht
3 Informatie per thema
3.1 Het onderwijsaanbod
3.2 Zicht op ontwikkeling van de leerling
3.3 Het didactisch handelen van de leraar
3.4 Extra ondersteuning
3.5 Toetsing en afsluiting
3.6 Onderwijsresultaten
3.7 Veiligheid en schoolklimaat
3.8 Kwaliteitszorg
4 Aanvullende informatie

Klik hier voor downloaden Handreiking Ruimte in regels, ministerie van OCW en Inspectie van het Onderwijs, november 2017.

ruimte in regels 2

U P D A T E

12 tips voor het verlagen van werkdruk, Leraar 24, 12 november 2019: www.leraar24.nl/2616508/12-tips-voor-het-verlagen-van-werkdruk/

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer