Gestart: ScolarlyHub, een non-profit sociaal medium voor wetenschappers

“De sfeer en ambiance tijdens de Maagdenhuisbezetting waren een bron van inspiratie”, zegt hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Guy Geltner (1974) van de Universiteit van Amsterdam: “Er was een sfeer van zelf dingen bottom-up aanpakken”.
Henk Strikkers, webredacteur van Folia interviewt Geltner over zijn plannen voor een non-profit sociaal medium voor wetenschappers – ScholarlyHub – dat niet drijft op venture capitalists zoals Academia.edu of ResearchGate, maar op een kleine bijdrage van wetenschappers.
Folia is het journalistieke medium voor studenten, docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Geltner werkte eerder voor Academia.edu, een platform voor academici voor onder meer het uitwisselen van wetenschappelijke artikelen en onderzoeksresultaten.

“Ik heb me in die site verdiept en dat is gewoon een bedrijf, waar venture capitalists achter zitten. Die investeerders hebben belang bij enorme winsten”, vertelt Geltner. En dat heeft volgens hem implicaties voor de site. “Ik heb met de CEO van Academia.edu gesproken en die heeft me gezegd dat ze er eigenlijk gewoon op wachten om overgenomen te worden. En wie krijgt dan al je data in handen? Als je niet betaalt voor zulke diensten ben je zelf het product” concludeerde Geltner, daarmee inhakend op een uitspraak, afkomstig van de Amerikaans-Ierse internetpionier Andrew Lewis, alias blue_beetle, die in 2010 heeft gezegd: If you are not paying for it, you’re not the customer; you’re the product being sold.

Dat is geen hypothetische vrees. In 2013 nam de grote uitgeverij Elsevier het academisch sociaal netwerk Mendeley over, waarmee het alle data van de gebruikers in handen kreeg. Dat leidde tot veel protesten onder Mendeley-gebruikers, onder meer omdat Elsevier lang open access-publiceren frustreerde, hoge prijzen voor haar wetenschappelijke tijdschriften rekent en erg strenge publicatievoorwaarden stelt.

Crowdfunding

Met een aantal studenten en wetenschappers die hij sinds de Maagdenhuisbezetting kent begon Geltner te werken aan een non-profit-sociaal medium voor wetenschappers. De basissite van ScholarlyHub is sinds een paar weken online en er is een crowdfundingactie gestart waarmee Geltner een half miljoen euro wil ophalen voor uitbreiding van de site.

Lees het hele interview met Guy Geltner, door Henk Strikkers: UvA-hoogleraar werkt aan non-profit sociaal medium voor wetenschap, Folia, 15 november 2017: www.folia.nl

ScholarlyHub, for scholars, not profit: www.scholarlyhub.org

scholarlyhub website

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer