Academici zijn in de minderheid op tweederde van Britse universiteiten

Het percentage ondersteunend personeel in de Britse hoger onderwijsinstituten bedraagt 71 procent, aldus een analyse van het Britse magazine Times Higher Education (THE). Gegevens over de jaren 2013-2014 laten zien dat ondersteunend personeel in de meerderheid is op 111 van de 157 instituten. Dat is ruim 60 procent van alle personeel op 27 instituten, met uitzondering van de statistische standaarddeviatie.

Het hoogste percentage – 85 procent – is geregistreerd op de London Business School. Van de grotere instituten – met tenminste 500 academici – is het hoogste percentage ondersteunend personeel – 63 procent – geregistreerd op de Universiteit van Bradford. Het percentage van de Universiteit van Wolverhampton bedraagt 62 procent en van de universiteiten van Durham en Aberystwyth 61 procent. Het totale landelijk gemiddelde is 53 procent.

Brian Cantor, rector van Bradford-universiteit heeft gezegd dat de universiteit onlangs een tienjarenplan heeft gelanceerd, “ontworpen voor een nieuwe strategie voor de universiteit om een van de beste technologie-universiteiten van de wereld te worden”, waar zowel het aantal studenten als stafleden zal toenemen: “Onderdeel van dit plan is een belangrijke groei van de academische staf “.

Een woordvoerder van Durham-universiteit: “Ons ondersteunend personeel wordt op diverse gebieden een adequate bron voor steun aan de academische staf op faculteiten, afdelingen en colleges”.

Een woordvoerder van Wolverhampton-universiteit heeft het hoge percentage ondersteunend personeel toegelicht. De oorzaak is de verscheidenheid aan locaties en de daarmee gepaard gaande dubbele ondersteunende taken. Een andere oorzaak is het aanbod van het “rijke scala aan mogelijkheden aan studenten, als onderdeel van ons streven naar meer toegankelijkheid tot en deelname aan het hoger onderwijs”. Daaraan kan worden toegevoegd de nadruk op loopbaan- en studiebegeleiding: “Ook besteden wij – in tegenstelling tot andere universiteiten – geen enkel onderdeel van onze niet-academische taken uit”.
De London Business School heeft zich onthouden van commentaar.

Een leger aan managers en administratieve medewerkers

Sommige academici hebben hun bezorgdheid geuit over de groei van administratief personeel op de universiteiten. In zijn in 2011 verschenen boek The Fall of the faculty: The rise of the all-administrative university and why It matters schreef Benjamin Ginsberg, hoogleraar politieke wetenschap aan de Amerikaanse John Hopkins-universiteit dat door de groei de kosten waren toegenomen en de academische missie was ondermijnd. In een interview met THE stelde hij voor op de instituten het aantal academici te vergelijken met dat van het administratieve personeel.

De THE heeft ook de kosten van een administratieve functie per universiteit uitgerekend. Voor de Guildhard School is dat een bedrag van 82,000 Engelse pond. Voor de Universiteit van Cambridge is dat 79,000 Engelse pond.
In zestien instellingen waren de gemiddelde administratiekosten hoger dan de gemiddelden voor een academische functie.

De cijfers van het Higher Education Statistics Agency (HESA) zijn gebaseerd op contractvormen. Daarbij horen niet de academici met een administratieve functie, maar wel de zg. blauwe boord-sector zoals vaklieden en technici als monteurs en machine-operators.

Als de analyse beperkt blijft tot de zg. witte boorden-sector zoals managers, de “professionals” en “administratieve en secretariële beroepen” – dan is de London Business School nog steeds de instelling met het meeste administratieve personeel: 79 procent van de totale staf.
Bovenaan de lijst van de grotere instellingen prijkt de kunstacademie van Londen, de University of the Arts London met 52 procent, gevolgd door de Open University met 51 procent. Het landelijk gemiddeld is 43 procent.

In totaal verricht meer dan de helft van het personeel van veertien universiteiten administratieve taken.

Academics in the minority at more than two-thirds of UK universities, door Paul Jump, Times Higher Education, 3 september 2015: www.timeshighereducation.co.uk

Lees ook het commentaar van Kathryn Fowler van de beroepsvereniging van administratief personeel op de universiteit, de Association of University Administrators: There is no contest between academic and administrative staff, Times Higher Education, 3 september 2015: www.timeshighereducation.co.uk

Scholar points finger at administrators in a case of deadly bloat. Interview met prof. Benjamin Ginsberg, door David Matthews, 18 augustus 2011: www.timeshighereducation.co.uk

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer