16-jarige Gitte Vruggink: eerste meisje ooit in de landelijke finale lassen van de Vakkanjerwedstrijden

Op vrijdagavond 26 februari 2016 wordt om 19.55 uur in het programma Jan rijdt rond op NPO3 aandacht besteed aan Gitte Vruggink. Eerder deze week was ze al te zien en te horen op RTV Oost en Radio 538, en stond er een artikel over haar in dagblad Tubantia. Daarin staat dat de 16-jarige Gitte Vruggink uit Rijssen kan lassen als de beste. Zo goed zelfs dat ze als eerste meisje ooit mee mag doen aan de landelijke lasfinale voor vmbo-scholieren.
Je ziet ze niet veel, meisjes die lassen. Heel af en toe meldt er zich iemand aan voor een opleiding. Zoals Gitte Vruggink dat deed bij de metaalopleiding van de christelijke scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen. “Ik hou van werken met de handen”.

Met draaien en frezen heeft ze niet veel, maar voor lassen heeft ze een groot talent, zo blijkt. Vorige week donderdag won ze in Almelo de regiofinale lassen. Nu mag ze op 20 april 2016 meedoen aan de landelijke finale van de junior Vakkanjerwedstrijden. Een ongelofelijke prestatie, want lassen leer je niet op een achternamiddag. “Ik moet er best wel veel voor oefenen”.

In haar vriendenkring keken ze in het begin wel raar op. “Ze moesten wel even wennen, ja. Maar aan de andere kant zeiden ze ook: je moet doen wat je leuk vindt. En dit vind ik leuk, dus waarom niet”.
Dat ze met haar vriendinnen niet gezellig over het MAG-lassen*) kan praten, vindt ze geen probleem. “Ik heb meer vrienden dan vriendinnen. Ach, dat komt vanzelf, want lassen is toch een beetje een jongenswereld”.

Toen ze een studierichting moest kiezen, vroeg metaaldocent Wim van de Merwe op een kijkdag of ze een keer wilde lassen. “Ik vond dat eigenlijk wel leuk om te doen. Zodoende heb ik me voor metaal aangemeld. Ik heb er nog steeds geen spijt van. Misschien dat ik later wat anders ga doen, maar voorlopig ga ik helemaal hiervoor”.

Volgend schooljaar begint Gitte Vruggink met de opleiding Constructielassen bij de regionale opleider Remo in Rijssen. Er hebben zich voor de metaalopleiding nog drie meisjes aangemeld, een voor mechatronica en twee voor lassen

Noot
*) MIG/MAG-lassen is een specifieke lastechniek. De naam is een afkorting en staat voor Metal Inert Gas / Metal Active Gas.

De 16-jarige Gitte uit Rijssen houdt gewoon van lassen, Tubantia, 23 februari 2016: www.tubantia.nl

In het aprilnummer 2016 van Lastechniek, vakblad voor lassen, lijmen en snijden wordt een artikel over Gitte Vruggink gepubliceerd: www.vakbladlastechniek.nl (Artikel niet meer beschikbaar)

Programma Jan rijdt rond met Gitte Vruggink en Wim van de Merwe: www.npo3.nl

De vakkanjers: https://vakkanjers.nl/

wim van de merwe gitte vruggink

Metaaldocent Wim van de Merwe (geheel rechts) met zijn leerlingen op Reggesteyn.
Achter in het lokaal staat Gitte Vruggink

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer