Officieel overheidsregister staat vol fouten. Open State Foundation komt met eigen Allmanak

Alternatieve overheidsregister Allmanak

Open State Foundation heeft een website gelanceerd met een eigen Allmanak. Volgens Open State staat de officiële overheidsalmanak – het register van overheidsorganisaties – vol met fouten. Die fouten wil Open State met de nieuwe almanak corrigeren en aanvullen.
Open State is een organisatie, gevestigd in Amsterdam, die werkt aan digitale transparantie van de overheid door data te ontsluiten en toegankelijk te maken voor hergebruik.
Wallaart & Kusse Public Affairs heet al commentaar geleverd in een tweet op 14 juni. “Wij zijn blij met Allmanak.nl, hét alternatief voor de #overheidsalmanak van @OpenStateEU. Niet alleen staat de overheidsalmanak vol fouten, de ‘bijbel voor lobbyisten’ is door de hoge prijs alleen toegankelijk for the happy few”.

Een kloppende almanak

Een volledige en correcte lijst met overheden, politieke vertegenwoordigers en overheidsfunctionarissen is essentieel voor burgers, journalisten, bedrijven en belangenbehartigers. De informatie wordt gebruikt voor contactgegevens van overheden, voor onderzoek, verantwoording, participatie en belangenbehartiging.

Bij maar liefst driekwart van de provincies en bij meer dan 90 procent van de Nederlandse gemeenten zijn fouten ontdekt, of ontbreekt een deel van de informatie in de Almanak. Gebruikers zijn hierdoor veroordeeld tot tijdrovend zoekwerk, of zijn afhankelijk van derde partijen die hoge bedragen vragen voor overzichten die wel volledig zijn.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het bijhouden van een volledige lijst van overheden, politici en publieke functionarissen. “Hier slagen ze niet in omdat overheden deze basisinformatie niet doorgeven of foutief invoeren”, aldus Tom Kunzler, adjunct-directeur van Open State Foundation. “Hierdoor zijn onder andere belangenorganisaties, onderzoekers maar ook overheden zelf verplicht om elders lijsten te kopen voor duizenden euro’s of om zelf gegevens te gaan verzamelen. We sporen het ministerie daarom aan om werk te maken van een kloppende almanak.”

Voorbeelden van fouten in de Rijksalmanak

Open State deed onderzoek naar de gegevens in de almanak, die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken in beheer is van het Kennis- en exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP). De meting is gedaan in juni 2019.

Daaruit kwamen diverse fouten naar voren zoals:

  • Bij 18.5% van de gemeenten klopt het aantal zetels van de gemeenteraad niet;
  • 14.82% van de namen van de raadsleden komt niet overeen met de namen zoals bekend bij de Kiesraad als gevolg van spelfouten;
  • PVV Tweede Kamerleden missen in de Almanak;
  • Bij negen provincies missen gegevens over Statenleden volledig.

Klik hier voor bekijken fouten in de almanakgegevens van gemeenten en provincies: https://openstate.github.io/almanak-kiesraad-matcher/visualization/ (Niet meer beschikbaar. Zie verder https://openstate.eu/nl/)

Alternatieve Allmanak

“De naam Allmanak”, aldus Kunzler “is bewust gekozen om te laten zien dat de data in deze almanak wel compleet moet gaan worden”. Deze alternatieve almanak bundelt data van almanak.overheid.nl, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Kiesraad. Hiermee wordt een vollediger register aangeboden dat door iedereen gratis kan worden gebruikt.

Wanneer informatie niet klopt of onvolledig is kan een gebruiker van allmanak.nl dit aangeven via een meldingsknop. Hiermee wordt een e-mail naar de betreffende overheid gestuurd met het verzoek en instructies om de gegevens te updaten bij de officiële almanak van de Rijksoverheid.

Hierna komt deze update ook weer op allmanak.nl terecht. Open State gaat de Allmanak de komende maanden verder verrijken en uitbreiden met meer databronnen zodat iedereen toegang krijgt tot een volledige en goed bruikbare lijst met overheden en politieke vertegenwoordigers.

De Allmanak – online gezet op 5 juni 2019 – is ontwikkeld met steun van het SIDN Fonds en is een aanvulling op PoliFLW.nl.

Allmanak: https://allmanak.nl

Officieel overheidsregister staat vol met fouten, Open State, 5 juni 2019: https://openstate.eu/nl/2019/06/officieel-overheidsregister-staat-vol-met-fouten/

Register van Overheidsorganisaties: https://almanak.overheid.nl (Site heet voortaan: Organisaties overheid:  https://organisaties.overheid.nl/

Wallaart & Kusse Public Affairs: https://www.wkpa.nl

PoliFLW.nl: https://poliflw.nl

SIDN Fonds: https://www.sidnfonds.nl

Pdok – Platform voor hoogwaardige geodata: https://www.pdok.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer