Nieuwe burgemeester van New York De Blasio wil toetscultuur in het onderwijs afschaffen

De kersverse burgermeester van New York, Bill de Blasio, wil de elk schooljaar verplichte gestandaardiseerde toetsen afschaffen. Hij wil ook af van de beoordeling van leraren door toetsscores en het rangschikken van scholen.
Besturenraad – de vereniging van christelijke onderwijsinstellingen in Nederland – meldt op haar website dat De Blasio in de  presentatie van zijn onderwijsplannen vorige week duidelijk afstand heeft genomen van zijn voorganger Bloomberg. Die stak miljoenen dollars in de invoering van categorieën voor scholen. Hoe een school scoort (de categorieën lopen van A tot F) is grotendeels gebaseerd op de toetsresultaten van haar leerlingen. De Blasio wil af van die nadruk op toetsen. Ook wil hij slecht presterende scholen niet klakkeloos sluiten.
Toetsuitslagen worden ook gebruikt om leerkrachten te beoordelen.

Leraren rating
De Blasio weet wat hij wil, maar kan hij het ook voor elkaar krijgen? Aan de scorecategorieën A tot F, die de stad New York uitgeeft, kan hij wel wat doen. Maar De Blasio is ook gebonden aan federale en regionale wetten. Zo heeft de staat New York wettelijk vastgelegd dat de rating van een leerkracht voor 20% afhankelijk is van de toetsresultaten van zijn leerlingen.

Elk jaar een toets
En de federale overheid heeft het strikte toetsregime wettelijk vastgelegd: gestandaardiseerde reken- en taaltoetsen worden jaarlijks afgenomen in de jaren 3 tot en met 8 van de primary school. Op high schools worden jaarlijks examens afgenomen voor Engels, wis- en natuurkunde.

Hoe ver De Blasio en zijn rechterhand Carmen Fariña gaan komen, zal de toekomst uitwijzen. Maar Fariña was duidelijk over haar visie op goed onderwijs: “We leren misschien feiten om toetsen te halen. Maar we leren nadenken om verder te komen in het leven.”

Parallel
Hoewel het onderwijssysteem van Nederland en New York niet zomaar te vergelijken zijn is er een opvallende parallel tussen de zaken waar De Blasio in New York vanaf wil, en de plannen die onderwijsstaatssecretaris Dekker heeft met het Nederlandse onderwijs.

Waar De Blasio minder nadruk op gestandaardiseerde toetsen wil, krijgt het Nederlandse primair onderwijs per 2015 een centrale eindtoets, en buigt de Kamer zich over een verplichte diagnostische tussentijdse toets in het voortgezet onderwijs. Ook wil Dekker werken met verschillende inspectie-oordelen over het basisonderwijs en zeer zwakke scholen na een jaar sluiten. Dit is de praktijk in New York en De Blasio komt ervan terug.

De Blasio wil af van toetscultuur in onderwijs New York, Verus, 8 januari 2014: https://www.verus.nl/actueel/nieuws/de-blasio-wil-af-van-toetscultuur-in-onderwijs-new-york (Niet meer beschikbaar op site Verus)

De Blasio Recognizes Obstacles Standing in Way of Schools Plan, door Javier C. Hernandez en Al Baker, New York Times, 30 december 2013: www.nytimes.com

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer