New Financial Magazine zet zich in voor een menselijke financiële sector

Nooit meer normaal is het thema van het herfstnummer van New Financial Magazine, vakblad voor financiële dienstverleners. In het Voorwoord schrijft hoofdredacteur Willem Vreeswijk dat het coronavirus ons tot bezinning heeft geroepen en dat wat wij voor de crisis als normaal beschouwden eigenlijk helemaal niet normaal was.
New Financial Magazine is een uitgave van stichting New Financial Forum die tot doel heeft steun geven aan de financiële sector bij het uitoefenen van haar maatschappelijke functie op basis van de kernwaarden integriteit en duurzaamheid. Vreeswijk formuleert het zo: “Alleen als wij honderd procent verantwoordelijkheid nemen voor alles wat er in ons leven gebeurt, kunnen we een bijdrage leveren aan een nieuwe financiële wereld”.
NFF is noemt zich een kraamkamer van vitaliteit en vernieuwing in de financiële sector en nodigt mensen uit ambassadeur te worden.

Nieuwe werkelijkheid, nieuwe uitdagingen

Het nieuwe nummer staat boordevol artikelen en interviews met idealistisch ingestelde financiële dienstverleners, advocaten, economen en sociaal ondernemers. Er staat een verslag in van een virtueel rondetafelgesprek van mensen uit de verzekeringswereld dat gaat over de lessen die we kunnen trekken uit de coronacrisis. Bij Jos Baeten, CEO van verzekeringsbedrijf a.s.r., heeft de crisis geleid tot de uitspraak: “Samen nadenken over een nieuwe samenleving”.

Volgens Maarten Edixhoven, CEO van Aegon Nederland, is de missie van de financiële sector dienstbaar zijn aan de samenleving: “Ik woon in een gemengde wijk en zie al veel leed om me heen. De komende tijd zal volgens het Nibud het aantal Nederlanders met financiële problemen toenemen van 1,3 naar 2,4 miljoen. De overheid heeft veel geld uitgedeeld om de eerste financiële klappen op te vangen, maar op het moment dat dit ophoudt, zal de impact voor heel veel mensen enorm zijn. Als samenleving staan we voor een enorme uitdaging. We zullen allemaal ons steentje moeten bijdragen. Dat geldt uiteraard ook voor verzekeraars. Dit keer maken we deel uit van de oplossing en zijn we niet langer onderdeel van het probleem. Wat een verschil met de vorige crisis. Zo hebben financiële dienstverleners zich ditmaal actief ingezet om mensen terug te halen uit het buitenland, helpen we mensen met schulden die hun hypotheek niet meer kunnen betalen en ondersteunen we de zorg”.
Aegon ging aan het begin van de crisis een samenwerking aan met het Nibud. Inmiddels hebben vijfhonderd medewerkers in een online training de vaardigheden geleerd om als vrijwilliger te helpen bij financiële problemen in hun omgeving.

Evolutie van bewustzijn in de wereld van misdaad en straf

Over menselijkheid in het recht gaat het interview met advocaat Klaartje Freeke, mede-oprichter van stichting Lawyers as changemakers, onderdeel van een internationale stroming van juristen die de menselijkheid in de rechtszaal stelt boven het onpersoonlijke systeem van regels en normen: “Het recht gaat lang niet over menselijkheid en rechtvaardigheid (…) Ik zie hoe mensen in het systeem als het ware de overheersende kracht van het systeem overnemen. We zijn beïnvloedbaar zonder dat we er erg in hebben. De energie van de grootste gemeenschappelijke deler lijkt bepalend voor de werking van het rechtsstelsel. Binnen het systeem is alles zo vanzelfsprekend hoe zaken behoren te gaan. ‘Zo doen we het, want als niet, dan…’ en dan proef ik de angst om controle te verliezen. Zo word ik als advocaat verplicht gesteld om partijdig te zijn. Ik mag alleen staan voor het belang van mijn cliënt, waarbij ‘belang’ vaak beperkt wordt gedefinieerd: alles wat de andere partij wil, is in strijd met dat belang. Hoe kan ik op die manier voorbij de dualiteit naar een derde punt van eenheid en verbinding komen”.

Met Wikke Monster vormt Freeke de advocatenpraktijk Freeke & Monster. Ze zeggen ervoor te hebben gekozen “geen strafrechtszaken meer te doen waarin partijen uit zijn op vette wraak en louter liegen. In plaats daarvan creëren we meer ruimte voor het oplossen van conflicten binnen families en organisaties. We zetten ons graag in voor mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor hun daden en daadwerkelijk bereid zijn te veranderen”.

Freeke heeft met de kunstenaars Machteld Aardse en Kyra Sacks onderzocht wat recht eigenlijk is en of het uitgebeeld kan worden? Zit het in onze geschiedenis of cultuur, in onze genen? Sinds februari 2020 zijn de tekeningen van de kunstenaars tentoongesteld bij de rechtbank van Amsterdam.  Meer daarover is te zien en te lezen in het boek Recht in beeld: www.freekemonster.nl en www.lawyersaschangemakers.org

Evolutie van bewustzijn in de wereld van misdaad en straf, interview met Klaartje Freeke, door Ivo Valkenburg, New Financial Magazine, no 33 herfst 2020: www.newfinancialforum.nl/magazine/herfst-2020/12

Nieuwe werkelijkheid, nieuwe uitdagingen. Rondetafelgesprek met Jos Baeten, Maarten Edixhoven, Willeke van der Hof, Jeanne Viergever, Luc Nibbeling en David Enthoven: New Financial Magazine, no 33 herfst 2020: www.newfinancialforum.nl/magazine/herfst-2020/25

Voorwoord van Willem Vreeswijk: Nooit meer normaal: www.newfinancialforum.nl/magazine/herfst-2020/3

New Financial Forum: www.newfinancialforum.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer