Nepnieuws was al te vinden in de oudheid

Is nepnieuws een nieuw fenomeen? Niet volgens Rens Tacoma en Indira Huliselan. De universitair hoofddocent en promovendus van de Universiteit Leiden gaan zich verdiepen in het gedraai, gekonkel en geknoei met feiten van duizenden jaren geleden.

’Het is niet in alle opzichten hetzelfde, maar wij denken dat er een historisch equivalent van fake news bestond in de oudheid”, vertelt Tacoma. “Er zijn best wat documenten uit het Romeinse Rijk bekend die vals zijn of waarin gerommeld lijkt te zijn. Voorheen hebben onderzoekers die vaak snel terzijde gelegd, omdat ze niet ‘echt’ zouden zijn. Wij denken dat juist deze documentaire ficties inzicht kunnen geven in het functioneren van de toenmalige maatschappij”.

Veel geknoei is te vinden in brieven van de keizer aan lokale gemeenschappen of individuen. “Die waren voor de ontvangers zo belangrijk dat ze in steen werden ingegraveerd. Daarmee lieten ze zien dat ze privileges hadden gekregen, maar ook dat ze een lijntje met de keizer hadden”, licht Tacoma toe.

Positie claimen

Juist die grote waarde van de teksten, maakte het verleidelijk om een woordje te veranderen of een regelrechte leugen toe te voegen. Waarschijnlijk is dit veelvuldig gebeurd ten tijde van de eerste christelijke keizer Constantijn de Grote. ”Tot dan hadden de christenen weinig aanzien, maar door de erkenning die Constantijn de godsdienst gaf, veranderde hun status dramatisch”, vertelt Huliselan. “Dat betekende alleen niet dat de rest van het volk dat ook meteen accepteerde”.

Het leidde tot een strijd tussen christenen en andere sociale groepen, waarbij flink met documenten werd gezwaaid. “Je ziet dat de christenen zich de geschiedenis in gaan schrijven om zich enerzijds te verdedigen en anderzijds hun tegenstanders terecht te wijzen”, licht Huliselan toe. Aan haar de taak om de komende jaren in kaart te brengen hoe de christenen precies hebben geprobeerd om hun positie te claimen en veilig te stellen.

Breedte en diepte

“Indira gaat daarmee een soort diepteboring doen, door heel specifiek naar één casus te kijken”, vertelt Tacoma. “Zelf ga ik juist proberen in kaart te brengen hoe dit soort documenten in de hele Romeinse wereld gedurende de hele Romeinse keizertijd gefunctioneerd kunnen hebben. Daardoor krijgen we zowel een globaal als een gedetailleerd beeld. Op termijn komt er nog een postdoc bij die gaat bestuderen hoe in antieke literatuur wordt omgegaan met gemanipuleerde documenten”.

Daarbij is het niet de bedoeling om voor eens en voor altijd duidelijk te maken wat waar is en of echt is. Tacoma en Huliselan willen vooral laten zien of en hoe documentaire ficties in de Romeinse wereld hebben gefunctioneerd en hoe zich dat verhoudt tot modern fake news.

Tacoma en Huliselan zijn van plan een podcast te maken met het Rijksmuseum van Oudheden en te gaan samenwerken met het geschiedenisevenement Maand van de Geschiedenis, dat in 2024 ‘Echt Nep’ tot thema heeft.

Lees het hele artikel Zo oud als de weg naar Rome: ‘Fake news was al te vinden in de oudheid’, door Myrte Timmers, Universiteit Leiden, 21 augustus 2023: www.universiteitleiden.nl/nieuws/2023/08/zo-oud-als-de-weg-naar-rome-fake-news-was-al-te-vinden-in-de-oudheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer