Liever monteur dan in de zorg: ‘Nu kan ik wel kwaliteit leveren’

Liever monteur dan in de zorg

Wietske Beljon ervoer hoe hoog de werkdruk was in het verpleeghuis waar ze als verzorgende werkte. Na een periode van stress en ziekte koos ze voor een ander beroep, vertelt ze aan Rianne Oosterom van dagblad Trouw.

Volgens een onderzoek van IZZ, een ledencollectief van werknemers en werkgevers in de zorg, blijkt de werkdruk in de zorg zo hoog dat medewerkers steeds vaker psychische hulp nodig hebben.

Het aandeel zorgmedewerkers dat psychische zorg ontvangt, is de afgelopen vier jaar met 40 procent gestegen. Vooral werknemers onder de 25 jaar hebben vaker psychische problemen. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 210.000 zorgmedewerkers bij 385 instellingen.

“Dit is een enorme stijging”, zegt Anouk ten Arve, programma­manager voor gezond werken in de zorg bij IZZ. De personeelstekorten spelen volgens haar zeker een rol in de forse toename van psychische zorg voor medewerkers.

Volgens Ten Arve zijn veel organisaties in een negatieve spiraal beland. “Wat wij veel terughoren van onze leden, is dat er geen vet meer op de botten zit. De werkdruk gaat omhoog, waardoor mensen uitvallen. Daardoor verslechtert het werkklimaat en vallen nog meer mensen uit.”

De meesten gaan naar de praktijkondersteuner

Aan het onderzoek werkten organisaties uit alle hoeken en gaten van de zorg mee. Gemiddeld ontving bijna 7 procent van de zorgmedewerkers in 2018 psychische zorg, tegenover 4,7 procent in 2014. Van jongeren onder de 25 kreeg vorig jaar één op de tien psychische hulp, in de langdurige zorg lag het percentage jongeren met psychische klachten op 13 procent.

Lees het hele artikel Onderzoek: psychische klachten bij zorgpersoneel met 40 procent toegenomen, door Rianne Oosterom, Trouw, 16 september 2019: www.trouw.nl

Zorggebruik stijgt opnieuw: jonge zorgmedewerkers zoeken vaker psychische hulp, IZZ Ledencollectief van mensen in de zorg, 30 augustus 2019: www.izz.nl

 

Foto bovenaan is van Mohamed Hassan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer