Kwart hoogopgeleide werkzoekenden wil andere baan vanwege slechte relatie met leidinggevende

Meer dan een kwart van degenen die actief op zoek zijn naar ander werk doet dat vanwege een slechte relatie met zijn of haar leidinggevende of het management. Dat blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek 2020 onder bijna vijfduizend hoogopgeleiden. Ook  blijkt dat het vertrouwen in baanzekerheid onder hoogopgeleiden opnieuw is gedaald. Vooral vrouwen voelen zich minder zeker over hun contract.

Waar in 2018 82 procent van de hoogopgeleiden dacht zijn baan niet te verliezen, is dat dit jaar gedaald naar 72 procent. Van de hoogopgeleiden die actief op zoek zijn naar ander werk, doet 27 procent dat vanwege een slechte relatie met leidinggevenden. Dat is bij mannen 50 procent vaker het geval dan bij vrouwen.
Onvoldoende doorgroeimogelijkheden (41 procent) en de inhoud van het werk (40 procent) zijn de belangrijkste redenen voor een overstap. Van de hoogopgeleiden die op dit moment ander werk zoeken, doet de helft dit omdat het werk niet leuk of uitdagend genoeg is.

Angstcultuur

Volgens een onderzoek uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Panelwizard onder ruim duizend medewerkers ervaart 17 procent een angstcultuur op het werk. In het artikel Angstcultuur op het werk. ‘We waren vooral bezig niet op te vallen’ in  Intermediair vertelt een medewerkster: “Als mijn baas langs liep, riep hij: ‘tikgeluiden meisjes, tikgeluiden!’’

Ze was ’s ochtends voordat ze naar haar werk ging zó gespannen dat ze haar ontbijt niet kon binnenhouden, vertelt Sara (niet haar echte naam). Als een berg zag ze op tegen de dagstart – door een collega ook wel ‘galgje spelen’ genoemd – omdat hierbij de projecten waarmee iedereen bezig was uitvoerig werden afgekraakt. Haar leidinggevende was nogal temperamentvol en onvoorspelbaar, vertelt de 31-jarige medewerker van een communicatiebureau. “Wat ze de ene dag goed vond, vond ze de andere dag verschrikkelijk. We wisten daardoor op een gegeven moment niet meer hoe we ons werk moesten uitvoeren. We probeerden alleen maar te voorkomen dat ze zou flippen”.

Over de precieze definitie van een angstcultuur bestaat discussie, maar volgens organisatiepsycholoog Roy Sijbom, die onderzoek doet naar leiderschap en hoe leidinggevenden omgaan met suggesties van werknemers, is er bij een angstcultuur sprake van een onveilige werksituatie, hebben werknemers het gevoel dat ze geen fouten mogen maken, is er een sterke machtsrelatie tussen leidinggevenden en werknemers en wordt hiervan ook misbruik gemaakt.

De vijf belangrijkste factoren om werkgever trouw te blijven zijn:

1. Uitdagende inhoud van het werk (60 procent)
2. Prettige collega’s (53 procent)
3. Goede werk-privébalans (52 procent)
4. Goed inkomen (41 procent)
5. Vast contract (38 procent)

Consultancy stijgt in populariteit

Beroepen in consultancy, advies en research (geen IT) nemen de komende jaren een vlucht als het aan hoogopgeleiden ligt. Waar nu nog maar 11 procent van de respondenten in consultancy werkt, hoopt een vijfde van de hoogopgeleiden de komende vijf jaar in een consultancy- of adviseursbaan te gaan werken. Een kwart van de hoogopgeleiden die op zoek zijn naar ander werk, zoekt een baan in deze branche. Dat maakt consultancy het meest gewilde vakgebied voor een banenzoektocht, zeker in het westen van het land (22 procent). ‘Aangezien de crisis ook consultants heeft geraakt, is het de vraag of zij ook daadwerkelijk in de consultancy terecht zullen komen’, zegt Sharita Boon, commercieel directeur bij DPG Recruitment.

De vijf populairste vakgebieden voor komende jaren volgens hoogopgeleiden:

1. Onderwijs/onderzoek/wetenschap
2. Directie/management
3. Beleid/bestuur/staf
4. Consultancy/advies/research
5. Automatisering/ICT

Het Intermediair Imago Onderzoek (IIO) meet jaarlijks onder 5.000 respondenten de naamsbekendheid en het imago van het werkgeversmerk in de belangrijkste functiegroepen. Het IIO leidt ook tot de bekendmaking van de top 50 Favoriete Wwerkgevers van Nederland.

Kwart hoogopgeleide werkzoekenden wil andere baan om leidinggevende, Intermedair, 29 september 2020: ww.intermediair.nl

Intermediair Imago Onderzoek: www.intermediair.nl

Angstcultuur op het werk: ‘We waren vooral bezig niet op te vallen’, Intermediair, 29 september 2020: www.intermediair.nl

Intermediair, tijdschrift en platform voor hoger opgeleiden: www.intermediair.nl

Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer