Keukentafelsessies met regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond

Spanningen in de informatierelatie tussen overheid en burger was het thema van de tweede sessie in een reeks van tien live uitgezonden keukentafelsessies. De tweede sessie vond plaats in IJsselstein op woensdag 8 juni 2022.
Sinds april 2022 reist regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond met keukentafelsessies door het land voor open gesprekken over een open overheid. In tien afleveringen passeren actuele onderwerpen de revue die te maken hebben met het verbeteren van de informatiehuishouding binnen de overheid. Hij gaat in gesprek met politici, bestuurders, professionals, praktijkdeskundigen en burgers; hij zoekt daarbij niet de confrontatie. Doel is het gezamenlijk zoeken naar verbeteringen. Kijkers staan daarbij niet aan de kant; zij kunnen tijdens de livestream-uitzending meepraten en hun ideeën naar voren brengen.

Arre Zuurmond

Op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de ministerraad ingestemd met de instelling van een ‘regeringscommissaris Informatiehuishouding . Als eerste is per januari 2022 benoemd dr. Arre Zuurmond, voorheen gedurende acht jaar Ombudsman (tot september 2021) voor de metropoolregio Amsterdam. Zuurmond was mede-oprichter van de Kafkabrigade in 2004 en was van 2002 tot 2011 bijzonder hoogleraar ‘ICT en de toekomst van het Openbaar Bestuur’ aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarnaast was hij universitair hoofddocent aan de TU Delft waar hij onderzoek deed naar e-government and transformation.

De regeringscommissaris Informatiehuishouding bevordert de uitvoering van het meerjarenplan Open op Orde dat ontwikkeld is ter verbetering en het transparanter maken van de informatiehuishouding van de Rijksoverheid. Het plan is een reactie op het rapport Ongekend onrecht van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK).

De Keukentafelsessies

Zuurmond wordt bij de organisatie van de keukentafelsessies ondersteund door de maatschappelijke coalitie ‘Over Informatie gesproken’. Deze coalitie – van start gegaan in november 2021 – bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende overheidsorganisaties, bedrijven en wetenschappelijke en maatschappelijke organisaties. Initiatiefnemers doen mee op persoonlijke titel.

De keukentafelsessies hebben een vaste formule. Tafelgasten zetten een probleem uiteen (probleemstelling). Vervolgens vindt er een tafelgesprek plaats met inhoudelijk betrokkenen en verantwoordelijken (wederhoor). Aansluitend wordt aan de online deelnemers gevraagd om bij te dragen aan de discussie en bij het formuleren van ideeën ter verbetering (discussie). Die ideeën worden plenair gedeeld, waarna Zuurmond een aantal agendapunten formuleert om op te nemen in een plan van aanpak. Het is de bedoeling deze op termijn overheidsbreed te implementeren.

De tien keukentafelsessies worden live uitgezonden en zijn na aanmelding online te volgen. De eerstvolgende is op donderdag 7 juli 2022. Thema is Regie op gegevens. Locatie is nog niet bekend.

Meer info over (deelname aan) de keukentafelsessie op Informatiehuishouding: www.informatiehuishouding.nl/over-informatie-gesproken/activiteiten/2022/06/08/keukentafelsessie-2

Open op Orde – Generiek actieplan informatiehuishouding Rijksoverheid, Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI), maart 2021: www.informatiehuishouding.nl

Rapport: Future Lab – De informatiehuishouding van het Rijk in 2030, door projectteam Reframing Studio in opdracht van het Rijksprogramma voor Duurzame Digitale Informatiehuishouding (RDDI), april 2020: www.informatiehuishouding.nl
Het rapport geeft inzicht in de manieren waarop de overheid informatie gebruikt, nu en in de toekomst.

Deelnemers maatschappelijke coalitie Over informatie gesproken: www.informatiehuishouding.nl/over-informatie-gesproken/deelnemers

Wat is informatiehuishouding: https://www.informatiehuishouding.nl/over-informatiehuishouding

Planning toekomstige keukentafelsessies

 

Hieronder video van de eerste Keukentafelsessie van 14 april 2022: Wob-verzoek wordt Woo-verzoek. Aanleiding was het rapport Ondraaglijk traag; Analyse afhandeling Wob-verzoeken. Aan tafel zitten directeur Instituut Maatschappelijke Innovatie Guido Van Enthoven, directeur Open State Foundation Serv Wiemers, Wob-coördinator Bas van Beek van Follow the Money en onderzoeksjournalist Siebe Sietsma van televisieprogramma Nieuwsuur.

 

Foto helemaal bovenaan: Arre Zuurmond tijdens de eerste keukentafelsessie in Den Haag op 14 april 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer