Jaap Peters over het mangelen van mensen in systemen. Oproep te kappen met ‘DDR-achtige bureaucratie’

Affiche Non a la bureaucratie

Organisatie-activist Jaap Peters van DeLimes Rijnlands Organiseren schreef op ManagementSite dat we de de revolutie moeten maken voordat die uitbreekt! Hij roept zorgverleners, leerkrachten, politiemensen op te “kappen met die DDR- achtige bureaucratie”:

Omslag van boek Intensieve menshouderij van Jaap Peters en Judith PouwVijftien jaar geleden verscheen zijn boek Intensieve menshouderij met als ondertitel Hoe kwaliteit oplost in rationaliteit’:

“Er is in die jaren veel gebeurd. Ik pak er een paar zaken uit: ‘de financiële crisis’ die eind 2008 startte, GPS dat ergens in 2004 werd vrijgegeven om ook in mobieltjes toe te passen, daarmee samenhangend de opkomst van Social Media & The Internet of Things en het groeiende bewustzijn dat er een klimaatcrisis is die we zelf een handje helpen. Het lijkt er soms zelfs op dat we de Aarde liever oppeuzelen dan dat we de economische groei proberen te beteugelen.

We staan op de grens naar een nieuw decennium, wat mogen we hopen?

Organisaties steeds rijker

Organisaties worden steeds belangrijker, groter en rijker. Als Google (21 miljard dollar was het R&D budget in 2018), Apple (het R&D budget was 16 miljard dollar in 2019) of Microsoft (17 miljard R&D in 2019) zich boos maken kopen ze alle wetenschappers op en zetten de wereld naar hun hand. Zuckenberg heeft met Facebook (opgericht in 2004, het R&D budget is 12,5 miljard in 2019) al laten zien hoe je een presidentskandidaat aan de macht brengt. Laten we de Chinese kapitalistische staatsbedrijven nog maar even buiten beschouwing. Van de weersomstuit proberen ‘grote’ politieke leiders de klok terug te draaien: ‘Make America Great Again’ of ‘Let’s get Brexit Done’ en bouwen het liefst muren om de armen van de rijken te scheiden. Tuurlijk, we zorgen vooral goed voor ons zelf. Je leeft maar één keer en wat doe je dan?

Het gewone zorgpersoneel redde de boel

Maar er zat een belangrijk lichtpuntje in het faillissement van het Slotervaartziekenhuis. Voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid oud-minister Jeroen Dijsselbloem meldde: ‘Dat er geen grote ongelukken zijn gebeurd, is echt te danken aan het improvisatietalent van het gewone zorgpersoneel in de ziekenhuizen, dat zijn stinkende best heeft gedaan om te zorgen dat het niet fout ging’. En dat terwijl ze aan de andere kant van de telefoonlijn steeds functionarissen (niet te verwarren met mensen) kregen die meldden dat ze geen patiënten konden opnemen omdat waarschijnlijk de ziektekostenverzekeraar het niet zou vergoeden. En dat in 2019, we zijn een beschaafd land, …. toch? Maar geld om een gecontroleerde sluiting te realiseren, werd niet verstrekt door de zorgverzekeraar.

‘Kappen met die DDR-achtige bureaucratie’ (Hugo Borst)

Als we de rimram aan regeldruk, coördinerende vergaderingen, administratieve verplichtingen en gedoe met de Inspectie, weglaten … ”

Lees verder op ManagementSite: Je moet de revolutie maken voordat die uitbreekt!  door Jaap Peters, 30 december 2019: www.managementsite.nl/bureaucratie-stoppen-voordat-revolutie-uitbreekt


Foto bovenaan: Affiche Non à la bureaucratie, ontworpen door Atelier Populaire tijdens de Parijse studentenrevolte van mei 1968

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

Stichting Beroepseer

© Stichting beroepseer