Trends voor 2020: Jaar van digitale destructie

Trends voor 2020

Het is weer tijd om vooruit te kijken. 2020 wordt volgens het trendwatchersduo Richard en Lieke Lamb Het jaar van de digitale destructie. De Lambs voorspellen elk jaar de trends en kijken ook terug op het afgelopen jaar. 2019 was het jaar van de digitale doolhof, waarin met name (oudere) consumenten en burgers problemen ondervonden bij het gebruik van digitale diensten. Steeds meer papieren alternatieven vallen weg en de digitale handelingen lijken complexer te worden. Mensen lijken hierdoor buiten de samenleving te worden geplaatst. Digitalisering is voor zo’n 2,5 miljoen Nederlanders een door het kabinet erkend probleem.

Op hun website Trendsverwachting schrijven de Lambs dat we van het digitale doolhof overstappen naar de digitale destructie. Onder digitale destructie verstaan zij “de verstoring van het maatschappelijk verkeer door te grote afhankelijkheid van ICT-systemen”. Een voorproefje hiervan hebben we al ondervonden: de “cyberaanval van ernstige aard” op de Universiteit van Maastricht in de nacht van 23 op 24 december 2019 waarbij vrijwel alle Windows-systemen getroffen zijn.

In totaal zijn twintig trends voor 2020 onderscheiden. Sommige ervan spelen al volop, andere zijn nog verre toekomstmuziek, maar “relevanter dan ment denkt: Een mooie start van ‘The Roaring Twenties reinvented’.”

De 20 trends van 2020

    1. Digitale destructie
    2. Lagere economische groei in 2020
    3. Ontglobalisering door handelsoorlogen
    4. Continental shift (werken in ploegendienst, vier dagen werk, vier dagen vrij)
    5. Kunstmatige intelligentie met bewustzijn (na deep fake & GAN-technologie)
    6. Hersenen downloaden & Cyborg brain
    7. Uitrol 5G in Nederland & Talking traffic
    8. Zelfrijdende auto’s
    9. Smart garbage
    10. Internet of energy
    11. War on eyeballs
    12. Mixed reality
    13. Live streaming user generated content
    14. TransPrivacy & datarovers
    15. De app Google-lens vindt zijn weg naar het publiek (beeldherkenningstechnologie)
    16. Overprikkeling & symplifing society
    17. Nederland Eventland
    18. Sprokkelcultuur
    19. Duurzaam design
    20. Binaire betaalsystemen

Lees meer over trends en het werk van Richard en Lieke Lamb van het Future Expertise Center: www.trends2020.nl
www.trendsverwachting.nl/wp
http://trendwatcher.com

Trendrede 2020

Trendrede 2020 in Pakhuis de Zwijger, AmsterdamAlweer voor de tiende keer wordt de Trendrede gehouden in Amsterdam. Dit jaar op dinsdag 14 januari om half zes in de middag, als vanouds in de Grote Zaal van Pakhuis De Zwijger.
De Trendrede is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers. Jaarlijks kaderen en clusteren ze de actualiteit in enkele overkoepelende thema’s en tonen Nederland daarmee een uitgelicht pad richting de toekomst: “De Trendrede schildert zo de tijd die voor ons ligt met krachtige streken en kleurt hem in met opvallende details. Zij schetst daarmee de golven waarop Nederland richting de toekomst surft”.
Men  geeft algemene lijnen aan en wijst naar de kern van veranderingen voor de toekomst van de samenleving.
2020 is een jubileumjaar van de Trendrede. De tiende lezing blikt niet alleen tien jaar vooruit, maar blikt ook terug.

In 2018 vroegen de Trendredenaars zich af of er een eind aan de systeempijn zou komen? Voor 2019 zagen zij lichtpunten maar ook veel woede. Vandaar hun oproep vorig jaar ons in te zetten voor positieve verandering. De eerste stappen daartoe zijn tolerantie en echt luisteren, twee noodzakelijke ingrediënten voor een leefbare maatschappij.
2019 werd door de Trendredenaars het jaar van de vereende krachten genoemd. Klik hier voor nalezen van de negende Trendrede getiteld Het vuur van verandering: http://trendrede.nl/wp-content/uploads/2015/10/Trendrede-2019.pdf

Gaan we in de jaren twintig implementeren wat we de afgelopen tien jaar allemaal hebben bedacht? Oude systemen verzetten zich heftig, maar het nieuwe krijgt steeds meer ruimte en massa. Wat betekenen overvloed, gelijkwaardigheid en verbinding de komende tien jaar?
Na de Trendrede volgt discussie met het publiek. Daarvoor is de inhoud van de jaarlijkse rede bedoeld: voor stimulering van de discussie en de besluitvorming op maatschappelijk gebied.
Wie wil meeluisteren en meepraten op 14 januari 2020, kan zich aanmelden bij Pakhuis de Zwijger: https://dezwijger.nl/programma/voelen-verbeelden-veranderen# (Niet meer beschikbaar).

Zie voor meer info bij Trendrede: http://trendrede.nl

Ook interessant om kennis van de nemen: Trends 2020 van trendwatcher Adjiedj Bakas: https://dextervisions.nl/ (Niet meer beschikbaar). Zie boek Visie & Trends 2020. Op zoek naar vertrouwen in een tijd vol schaamte: www.managementboek.nl/boek/9789491932526/visie-and-trends-2020-adjiedj-bakas

 

Afbeelding bovenaan is van Gert Altmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer