Interactieve, digitale ‘Speelveld LLO-tool’ biedt overzicht van alle partijen, betrokken bij een leven lang ontwikkelen

Er zijn veel partijen die zich bezighouden met leven lang ontwikkelen. Van beleidsmakers tot onderwijsaanbieders. Er zijn er zoveel dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. De interactieve, digitale tool – Speelveld LLO-tool – moet daar verandering in brengen.  De tool is ontwikkeld door Marian Thunnissen, Mariëlle Rosendaal en Ellen Koop-Spoor van Fontys Hogescholen.  Zij hebben alle LLO-spelers op een rij gezet.

Een leven lang ontwikkelen (LLO) is een van de grote arbeidsmarktthema’s van dit moment. In de snel veranderende samenleving is het continu leren en ontwikkelen belangrijk, zodat mensen mee kunnen doen in werk en samenleving, bijblijven en niet uitvallen. De continue ontwikkeling wordt een leven lang ontwikkelen genoemd.
LLO kan omschreven worden als alle leeractiviteiten die iemand gedurende het hele leven ontplooit om kennis, vaardigheden en competenties vanuit een persoonlijk, burgerlijk, sociaal en/of werkgelegenheidsperspectief te verbeteren (Commissie van de Europese Gemeenschappen, 2001).

Tool Speelveld LLO

Hoewel LLO betrekking heeft op het individu en de activiteiten die door de persoon worden ondernomen om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen, is facilitering en ondersteuning door werkgevers, onderwijs- en overheidsinstellingen van essentieel belang. Zij spelen een belangrijke rol hierin. Voor werkenden, werkzoekenden en werkgevers is het evenwel lastig om een overzicht te krijgen wie nu eigenlijk welke ondersteuning biedt. Een niet-volledig en gebrekkig overzicht kan voor werkgevers een belemmering zijn om met LLO aan de slag te gaan.

Fontys

Via onderzoek heeft Fontys alle bij LLO betrokken partijen in kaart gebracht. Werkgevers krijgen de naam van de partijen te zien, welke rol zij spelen, en op welke doelgroep zij zich in hun dienstverlening richten. Op basis van deze informatie kunnen werkgevers beter bepalen met wie zij in contact willen treden.

Op de site Tool ‘Het Speelveld LLO’ van Fontys staat een gebruiksaanwijzing van de tool, met een startscherm en met spelerskaarten: https://fontys.nl/Onderzoek/Dynamische-talentinterventies/Interventies/Tool-Speelveld-LLO.htm

Fontys Hogescholen is een Nederlandse instelling voor hoger beroepsonderwijs en bestaat uit 24 instituten, voornamelijk gevestigd in Zuid-Nederland. Internationaal wordt de naam Fontys University of Applied Sciences gevoerd.

Tool zet leven lang ontwikkelen-spelers op een rij, SER, 11 januari 2022: www.ser.nl/nl/actueel/Nieuws/tool-speelveld-llo

SER-thema Leven Lang Ontwikkelen: www.ser.nl/nl/thema/leven-lang-ontwikkelen/actie-agenda

Actie-agenda leven lang ontwikkelen: de hoogtepunten van 2021, SER, 21 december 2021: www.ser.nl/nl/actueel/Nieuws/llo-hoogtepunten-2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer