Jos de Blok van Buurtzorg gaat voor zorgpersoneel een salarisschaal hoger indelen: Niet zeggen dat het anders kan, maar het gewoon zelf anders gaan doen

Buurtzorg Nederland gaat al het zorgpersoneel in maart een salarisschaal hoger indelen. Directeur Jos de Blok roept collega-bestuurders op hetzelfde te doen. “De politiek geeft zorgpersoneel niet de waardering die ze verdienen voor hun werk in de coronacrisis”. De Blok hoopt dat een betere beloning voor verpleegkundigen en verzorgenden navolging krijgt bij andere zorgaanbieders “Meer dan ooit is in de afgelopen twee jaar duidelijk geworden hoe belangrijk dit werk is. Verpleegkundigen en verzorgenden verdienen dit”.

Berichten over het voornemen van De Blok verspreidden zich al snel via kranten, radio, televisie en de vakbladen. Frank van Wijck van Arts en Auto en Bart Kiers van Zorgvisie besteedden er  bijvoorbeeld aandacht aan, en beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) interviewde Jos de Blok voor de website.
De eerste vraag luidde: Waar komt dit idee vandaan?
Jos de Blok: “Eerder dit jaar gooide ik er al eens een balletje over op via Twitter. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben de afgelopen twee jaar meer dan ooit laten zien dat ze onmisbaar zijn. In Den Haag zag je in de tussentijd Kamerleden weglopen bij stemmingen die een beter salaris moesten regelen. Toen was ik al aan het bekijken wat we zelf konden bij Buurtzorg”.

Concreet: wat krijgen mensen er bij?
“Er werken bij Buurtzorg ongeveer 10.000 verpleegkundigen en verzorgenden die nu in aanmerking komen voor een extra schaal. Als het me lukt, worden dat er 15.000. De huishoudelijk verzorgenden neem ik graag mee in deze slag, maar de vergoedingen die we voor hun werk krijgen zijn helaas een stuk lager. Gemiddeld gaan mensen er bruto 500 euro per jaar op vooruit”

Hoe betaal je dit?
“Door het werk zorgvuldiger over de dag te spreiden en te zorgen dat er meer variatie in de gemiddelde dag van een verpleegkundige of verzorgende zit. Een verpleegkundige die de hele dag bezig is met chronisch zieken doet mentaal en fysiek heel zwaar werk. Je krijgt een veel productievere dag als je er met diezelfde verpleegkundige voor zorgt dat hij bijvoorbeeld in de ochtend bezig is met chronisch zieke cliënten, maar in de middag tijd krijgt voor preventie van problemen. Gelukkig willen zorgverzekeraars tegenwoordig ook preventie vergoeden. Door die variatie wordt de dag optimaal besteed. Dat komt ook ten goede aan het verzuim. Dat is al laag, maar Buurtzorg geeft mensen een gezondheidsbudget, waarmee ze zelf kunnen werken aan hun inzetbaarheid. Dus ook op dat punt: autonomie bij de professional.
Verder hebben we de beschikbaarheid van buurtzorg in de nacht anders ingericht. Dat kostte vroeger veel tijd en energie van teams, maar nu is dat geregionaliseerd en dat werkt heel goed. Dat scheelt enorm veel tijd en geld”.

Lees het hele interview: Jos de Blok van Buurtzorg: ‘Verpleegkundigen en verzorgenden verdienen extra salaris’, V&VN, 12 januari 2022: www.venvn.nl

Voor het blok, door Frank van Wijck, Arts en auto, 12 januari 2022: www.artsenauto.nl

Jos de Blok zet al zijn zorgpersoneel in hogere salarisschaal – met reacties – door Bart Kiers, Zorgvisie, 7 januari 2022: www.zorgvisie.nl

Naar aanleiding van de actie van Jos de Blok stuurde Thijs Jansen een tweet rond waarin hij verwees naar een ander, eerder geslaagd optreden, dat van PO in Actie, dat tot positieve gevolgen heeft geleid:

Eindelijk gaan juffen en meesters net zoveel verdienen als leerkrachten op middelbare scholen: ‘Missie geslaagd’, door Henk van Gelder, De Gelderlander, 11 december 2021: www.gelderlander.nl

Jos de Blok en de initiatiefnemers van PO in Actie, de leraren Jan van de Ven en Thijs Roovers zijn voortrekker van Stichting Beroepseer

 

Afbeelding bovenaan is van Mohamed Hassan: ‘De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent’ (Gandhi)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer