In jaarrede NVJ-voorzitter Heddema aandacht voor vakbondstaak, werkcode freelancers, censuur en ontwikkeling van het vak

In haar jaarrede op 2 juli 2022 ging voorzitter Renske Heddema van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in op de vakbondstaak van de NVJ – de werkvoorwaarden. Naast de cao’s die zijn afgesloten, heeft de NVJ met DPG Media, het grootste mediabedrijf van Nederland, een akkoord bereikt over een Werkcode voor freelancers. Het bereiken van dat akkoord, dat ertoe moet leiden dat freelancers vergelijkbaar worden betaald met hun collega’s in dienst, heeft jaren geduurd. Heddema: “Een inspanning van jaren van dappere leden, die hiervoor het werk neerlegden of als David tegen Goliath een procedure aanspanden tegen hun uitgever”.

Heddema stond ook uitgebreid stil bij de ontwikkelingen van het vak, de bedreigingen en het belang van PersVeilig, meldpunt voor bedreiging van journalisten, geweld en agressie.
Vervolgens vertelde ze dat ze in mei 2022 had deelgenomen aan een paneldiscussie op de jaarvergadering van communicatieprofessionals Logeion: “Als voorbereiding heb ik me opnieuw verdiept in de kern van ons vak. En ik kwam automatisch terecht bij wat vroeger de Code van Bordeaux heette, en inmiddels is omgedoopt tot de Global Charter of Ethics for Journalists. Van dat handvest luidt het eerste artikel: Respect voor de feiten en voor het recht van het publiek op de waarheid is de eerste plicht van de journalist.
[ … ]
De journalistiek heeft de taak de overheid, instellingen en bedrijven scherp te houden en de burgers feiten en context te presenteren zodat die hun eigen mening kunnen vormen. De journalistiek is de zuurstof van de democratie”.

Censuur

Heddema is ook ingegaan op het censureren van Russische zenders. In maart 2022 maakte voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie bekend dat RT (Russia Today) en Sputnik verboden zijn op tv, via satelliet, via internet, op online platforms en via apps: “Hele zenders censureren is in onze ogen echter niet de weg die we moeten gaan. Het is de reden dat wij onderdeel uitmaken van een coalitie die het verbod van Russia Today en Sputnik op Europese zenders aanvecht bij het Europese Hof. Censuur door de Europese Commissie was een spontane beslissing die een rechtstatelijke legitimatie mist. Wij zijn geen aanhanger van deze zenders, integendeel. Maar als wij ons werk goed doen, dan is de burger in staat zelf een mening te vormen over wat als nieuws wordt gepresenteerd. Bovendien heeft het besluit precedentwerking. Het begon met Sputnik en Russia Today. Eerder deze maand werden 3 andere Russische kanalen op de censuurlijst gezet. Waar gaat deze lijst eindigen?”

Jaarrede Renske Heddema: ‘Dappere leden’, NVJ, 2 juli 2022: www.nvj.nl/nieuws/jaarrede-renske-heddema-%E2%80%98dappere-leden%E2%80%99

Wat zijn de argumenten voor en tegen blokkeren van Russische zenders? NVJ, 6 juli 2022: www.nvj.nl/nieuws/wat-zijn-argumenten-en-tegen-blokkeren-russische-zenders

Global Charter of Ethics for Journalists, International Federation of Journalists: www.ifj.org/who/rules-and-policy/global-charter-of-ethics-for-journalists.html

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer