Huisartsen winnen rechtszaak tegen NZa over tarieven voor huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg

Op 21 december 2021 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak gedaan in de rechtszaak die drie huisartsenverenigingen*) hebben aangespannen tegen de tariefbeschikkingen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de jaren 2023 en 2024 heeft genomen. In de uitspraak van de rechter worden de huisartsen op alle punten in het gelijk gesteld. De NZa had de tarieven niet meer mogen baseren op het kostenonderzoek over het jaar 2015.  De NZa moet nu opnieuw een beslissing nemen over de tariefbeschikkingen 2023 en 2024.

Huisartstarieven

Het alleen indexeren van de tarieven, terwijl er wel signalen van de huisartsen waren dat de ontwikkelingen in de zorg niet passen bij de tarieven, was onvoldoende volgens de rechter. De NZa moet nu alsnog onderzoeken of de tarieven voor 2023 en 2024 kostendekkend zijn. Mocht blijken dat de tarieven over die jaren niet kostendekkend zijn, dan moeten huisartsen alsnog worden gecompenseerd.
Er is meer onderbouwing van de tarieven nodig dan simpelweg indexeren van tarieven. De signalen van de huisartsen betreffen complexere oudere patiënten die meer tijd vragen, toenemende GGZ-problematiek in de praktijk, stijgende tijdsinvesteringen voor afstemming, meer administratieve lasten maar ook personeels- en huisvestingskwesties.

De uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak

Lammert Hoeve, bestuurslid van de LHV  laat weten binnenkort met de NZa in gesprek te gaan over de gevolgen van de uitspraak op de korte en langere termijn.

Noot
*) De drie huisartsenverenigingen zijn: Stichting De Bevlogen Huisartsen (DBH), Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH)

Uitspraak CBb huisartsentarieven, Rechtspraak, 21 december 2023: https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:CBB:2023:725&showbutton=true&idx=4

De Nederlandse Zorg autoriteit moet nieuw kostenonderzoek doen naar huisartsentarieven, Rechtspraak, 21 december 2023: www.rechtspraak.nl

De Bevlogen Huisartsen: https://debevlogenhuisartsen.nl

VP Huisartsen: www.vphuisartsen.nl

Landelijke Huisartsenvereniging: https://www.lhv.nl

 

Afbeelding bovenaan is gemaakt door succo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer