GGZ-manifest met vijf aanbevelingen voor de komende tien jaar

Landelijke manifestatie tegen bezuinigingen GGZ op 29 juni 2011, Malieveld, Den Haag

De Nieuwe GGZ ging van start in 2015 op initiatief van onder anderen Jim van Os, hoogleraar in de psychiatrie en voorzitter van de divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht*). De start ging gepaard met een pamflet dat door ruim honderd GGZ-betrokkenen werd ondertekend. Doel was alle partijen in de geestelijke gezondheidszorg te mobiliseren om met elkaar in discussie te gaan, ideeën te verzamelen, vernieuwende samenwerkingsverbanden en projecten te starten en visie te ontwikkelen om de GGZ toekomstbestendig te maken.

We zijn inmiddels vijf jaar verder en het ziet ernaar uit, aldus Van Os, “dat er een breed gedeelde consensus is dat de jeugdzorg, de jeugd-GGZ en de GGZ niet naar behoren functioneren, ondanks het feit dat we er veel in investeren – meer dan de meeste andere landen. De observatie is weliswaar dat er heel veel GGZ-activiteit is, maar dat juist de mensen met de meeste zorgbehoeften vaak moeite hebben om in de zorg te komen”.

Manifest met vijf aanbevelingen

Van Os legt de oorzaken hiervan uit op de site van Sociaalweb en schrijft dat op basis van vijf jaar research en pilots in de ‘Nieuwe GGZ’ hij en Philippe Delespaul tot een aantal conclusies zijn gekomen die ze hebben vastgelegd in een GGZ manifest met vijf aanbevelingen voor de komende tien jaar:

1. Erken de noodzaak voor Public Health. Investeer niet uitsluitend in ziekte, maar investeer ook in een weerbare samenleving

2. Erken de noodzaak voor Publieke GGZ. Accepteer het epidemiologische gegeven dat de vraag om psychische hulp in principe oneindig is en creëer publieke vormen van GGZ om veelvoorkomende klachten te kanaliseren

3. Erken de noodzaak voor het ervaringsdeskundige opleidingsmodel

4. Zorg voor prioritering van zorg naar de mensen met de meeste en de meest complexe zorgbehoeften

5. Erken het belang van integratie van Wmo-zorg en Zvw-zorg om social holding en een sociale economie te realiseren

Lees het volledige blog met de aanbevelingen Een GGZ-manifest met 5 aanbevelingen voor de derde decade, door Jim van Os, Sociaal web, 21 januari 2020: www.sociaalweb.nl

Pamflet van De Nieuwe GGZ, oktober 2015: www.denieuweggz.nl/ondertekenaars/

Noot
*)De andere oprichters zijn: Philippe Delespaul, klinisch psycholoog en hoogleraar innovatie in de geestelijke gezondheidszorg aan Universiteit Maastricht; Wilma Boevink/doet onderzoek naar ervaringsdeskundigheid in de door haar mede-opgerichte organisatie URC, User Research Centre; Michael Milo, universitair hoofddocent Recht, Economie, Bestuur en Organisatie aan Universiteit Utrecht en Frank Schalken, e-health ontwikkelaar en organisatiesocioloog.

 

 

Foto bovenaan: Landelijke manifestatie tegen bezuinigingen GGZ op 29 juni 2011, Malieveld, Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer