Gemeente Amsterdam gaat noodgedwongen werken met onbevoegde leerkrachten voor de klas. Leraren wijzen erop: onderwijs is een vak
Er is een grens bereikt, reageren leraren op het bericht dat Gemeente Amsterdam afstapt van bevoegde leerkrachten voor de klas. “Met dit dwaze plan jaag je de laatste bevoegde leraren van de scholen“.
Amsterdamse schoolbesturen laten in Het Parool van 30 januari 2023 weten dat de tijdelijke maatregelen om het lerarentekort in de hoofdstad op te vangen structureel worden. “Het klassieke onderwijsbeeld waarin we een leerkracht voor één klas zetten, gaat verdwijnen.
[ … ]
Leerlingen (en ouders) moeten voortaan rekenen op verschillende gezichten voor de klas. Eén leerkracht per groep in de basisschool is niet langer haalbaar door het grote personeelstekort. Amsterdamse scholen trekken samen op in de transitie van klassiek naar ‘nieuw onderwijs’.
Leraren krijgen – als het aan de bestuurders in de hoofdstad ligt – een coördinerende rol, terwijl steeds vaker ‘kunstenaars, accountants en musici’ zich met de leerlingen bezighouden”.
Er is al jaren een nijpend lerarentekort, aldus Het Parool, ondanks allerlei interventies. Met het Noodplan Lerarentekort uit 2020 is gepoogd het ‘tijdelijke’ tekort zo goed mogelijk op te vangen. Behalve door onbevoegden voor de klas te zetten en een vierdaagse lesweek, heeft de gemeente ook 23 miljoen euro geïnvesteerd om te zorgen dat er in 2023 vijfhonderd leraren bij zouden komen.
De ambities om het lerarentekort terug te dringen naar minder dan vijf procent zijn niet gehaald. Over de gehele breedte van de arbeidsmarkt is behoefte aan personeel en daar komt bij dat de uitstroom van gepensioneerde docenten groter is dan de instroom van pabostudenten en zijinstromers.
Coördinerende rol
De Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert furieus. Thijs Roovers, dagelijks bestuurder van de AOb: “Ik riep hardop: ‘Ben je nou van de pot gerukt’, toen ik het artikel las. De zin ‘het klassieke onderwijsbeeld waarin we een leraar voor een klas zetten gaat verdwijnen’, deed mij huiveren. En toen verderop werd uitgelegd dat leerkrachten een ‘coördinerende rol’ krijgen, wist ik het zeker: met dit dwaze plan jaag je de laatste bevoegde leraren van de scholen”.
Ook de Amsterdamse wethouder voor onderwijs Marjolein Moorman is not amused. Zij laat op Twitter weten: “Een tekort aan leraren is een noodsituatie, een ramp, die we nooit mogen accepteren als het nieuwe normaal”.
Harry Dobbelaar, Marton de Pinth en Theo Hooghiemstra hebben namens de veertig Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs in Het Parool aangeven dat de ambities om het lerarentekort terug te dringen naar minder dan 5 procent niet zijn gehaald. Ze vinden dat het onderwijs ‘moet meebewegen met de maatschappelijke en stedelijke ontwikkelingen’. Daarom worden interventies uit wat eerst officieel een noodplan was nu doorgetrokken naar ‘ten minste de komende vijf à tien jaar’.
Bestuurdertje spelen
Roovers vermoedt dat deze bestuurders zelden een klaslokaal van de binnenkant zien. “Ik begrijp niet dat mensen dit durven voor te stellen. Als we een tekort aan chirurgen, piloten of tandartsen hebben, gaan we dat toch ook niet opvangen met mensen uit de kunst en de financiële wereld? Onderwijs is een vak – het mooiste vak van de wereld – maar wel een vak waar je een afgeronde hbo-opleiding voor nodig hebt”.
Samen met Ouders & Onderwijs en Defence for Children stelde de AOb in december 2022 een manifest op: ‘Elk kind een bevoegde leraar in 2030.’ Roovers: “We willen het kabinet eraan herinneren dat zij ervoor moeten zorgen dat in 2030 overal bevoegde leraren voor de klas staan. Onderwijs is een recht vastgelegd in een VN-kinderrechtenverdrag. Natuurlijk snappen wij ook dat er tot die tijd oplossingen gevonden moeten worden, maar een accountant voor een klas kinderen zetten, is geen onderwijs. Dat is opvang”.
Roovers benadrukt nog eens “dat het hier over leerlingen én onderwijzers gaat, over wie besturen zonder overleg een besluit nemen. Het is bestuurdertje spelen, geldingsdrang van mensen die macht hebben. Dit moet niet kunnen”.
Amsterdam stapt af van bevoegde leerkracht voor de klas, AOb, 30 januari 2023: www.aob.nl/nieuws/amsterdam-stapt-af-van-bevoegde-leerkracht-voor-de-klas/
‘Klassiek onderwijs’ met vaste leraar voor de klas verdwijnt in Amsterdam, door Raounak Khaddari, Het Parool, 30 januari 2023: www.parool.nl/nieuws/klassiek-onderwijs-met-vaste-leraar-voor-de-klas-verdwijnt-in-amsterdam~b1f6353c/
Teken het manifest Elk kind een bevoegde leraar: https://customervoice.microsoft.com
Reacties van leraren op sociale media
Ik huil zachtjes om mijn vak dat bedreigd wordt door dwaze ideeën. De leraar is het ❤ van onderwijs. Leraar uit de klas is onderwijs zonder ❤
We moeten NIET langer accepteren dat ons beroep te grabbel wordt gegooid! Schoolbestuurders zijn misschien makkelijk te vervangen, maar leraren zijn dat niet!
Met dit dwaze plan jaag je de laatste bevoegde leraren van de scholen.
Ik word alleen coördinerend leerkracht tegen een bestuurderssalaris.
Steeds meer pabo-studenten halen het vereiste taalniveau niet. Hun docenten adviseren dat ze na het behalen van hun diploma blijven doorleren. Maar even serieus: WAAROM krijgen die studenten een diploma?
– Goede vraag. En dit is precies de kwestie. De kwaliteit van de instroom bepaalt de kwaliteit van de uitstroom. Oeroude onderwijswet.
Volgens Roovers laten de Amsterdamse plannen zien dat er te veel macht ligt bij schoolbesturen. Is LIA het helemaal mee eens. Daarom: ook niet meer met PO Raad en VO Raad aan tafel voor cao-onderhandelingen, maar rechtstreeks met de overheid MinPres DennisWiersma MinOCW
Zoals alles en iedereen in deze liberale samenleving, moeten ook scholen met elkaar concurreren. Ze moeten kinderen binnenhalen. En daarvoor huren ze marketeers in, laten ze gelikte filmpjes maken voor de socials en zo draaien ze dus open dagen in elkaar.
Geen onbevoegden meer voor de klas https://jufmaike.nl/geen-onbevoegden-meer-voor-de-klas/ Geen klassiek onderwijs meer? Dan heb ik ook nog wel een lapmiddel: Leerkrachten naar de scholen waar de meeste klappen vallen mét een dubbel maandsalaris. Kleinere klassen, terug naar de basis en de klassen zonder …
Ik heb talenten en ambities! Mijn schoolleiding vindt dat lastig. Ik vind dat demotiverend… Ik wil graag meer richting zorg op school kunnen betekenen en heb kenbaar gemaakt ambitie te hebben voor IB-er. Daar is een schreeuwend tekort aan, ook bij ons.
– Dan is het tijd om ergens te gaan werken waar je wel op waarde wordt geschat! Ik werk op zo’n plek en dat is echt heel prettig.
– Herkenbaar, de primaire reden waarom ik niet het onderwijs in ben gegaan. Ik werd helemaal gek van de opgelegde onderwijsmethoden die aantoonbaar niet werkten.
– Zonde dat je talenten en ambitie zo worden bekeken. Ik dacht dat men wel stond te juichen… rode loper…. enz
– Andere school zoeken. Heb ik ook gedaan en het helpt!
– Ik snap jouw schoolleiding niet…
En we moeten echt terug naar de essentie van het vak: De leerkracht die in de veiligheid van een klaslokaal onze kinderen in alle rust goed leert lezen, schrijven, rekenen en zorgt dat zij de wereld om zich heen begrijpen.
En dan moeten alle stuurlui op de wal zwijgen en de vakman z’n werk laten doen. In vertrouwen. Dat zou het vak al zóveel aantrekkelijker maken. De ruis, in en om het vak heen, ontneemt (potentiële en startende ) leraren het zicht op al het moois wat het vak te bieden heeft.
U P D A T E
Manifestatie tegen onbevoegde leraren Amsterdam
Illustratie bovenaan is van Dorothe
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie