Ga het maar doen

Nu de formatie geklapt is lijkt de hele wereld en zijn moeder het “extraparlementaire of zakenkabinet” te ontdekken en de paniek is groot. Toch is het geen nieuw idee en zeker geen NSC uitvinding. Omtzigt was ook voor de verkiezingen al glashelder over deze optie; het stond gewoon in zijn verkiezingsprogramma: “Coalitieakkoorden moeten zich beperken tot hoofdlijnen van beleid en financiële kaders. Ze leggen niet precies vast hoe de doelen bereikt worden. Er moet ruimte zijn om in te spelen op veranderende omstandigheden en signalen van de uitvoeringspraktijk; geen dichtgetimmerde afspraken dus. We streven dus naar een beknopt regeerakkoord. (…) De regering regeert en zoekt steun voor voorstellen in een constructieve discussie met het parlement, die verder gaat dan alleen de coalitiepartijen. Een minderheidsregering is een mogelijkheid om een andere politieke cultuur vorm te geven. Het moet normaal zijn voor een regering om ook vakministers te hebben die niet lid zijn van een politieke partij.”1)

Pim Fortuyn was er voorstander van, Thierry Baudet (FvD) en Caroline van der Plas (BBB) idem. “Het idee erachter is dat niet-politieke vakministers zoals deskundige ambtenaren, hoogleraren of ondernemers betere oplossingen aandragen omdat ze niet bezig zijn met ‘politiek gedoe’.” 2) Echt heel links kun je dat plan dus niet noemen. Het is zeer democratisch want ineens kunnen grote plannen die grote consensus kennen wél! Als coalities niet meer noodzakelijke dwangbuizen zijn, kunnen Kamerleden weer gewoon zelf nadenken en stemmen zonder last en ruggespraak of zelfs fractiedwang. Zeg maar, zoals het bedoeld was volgens de Grondwet.3)

Alle partijen kunnen op gelijke voet meedenken en meestemmen en niemand moet voor iets stemmen waar hij op tegen is omdat dat nu eenmaal zo is afgesproken. De Kamer krijgt de touwtjes in handen, iedere politicus kan shinen met zijn boerenverstand en iedere burger krijgt de politiek die hij verdient. Hoe kun je bezwaar hebben tegen een minister met verstand van zaken: Herman Tjeenk Willink Algemene Zaken; Pieter Omtzigt, Financiën; Kati Piri, Buitenlandse Zaken; Khadija Arib, Binnenlandse Zaken; Renske Leijten, Sociale Zaken; Dennis Wiersma, Funderend Onderwijs; Michel Rog, Vervolgonderwijs; Fleur Agema, Zorg; Peter Kwint, Cultuur; Piet Adema, Landbouw; Sandra Palmen, Justitie; Rob Jetten, Milieu en als kers-op-de-taart Dion Graus op Dieren-emancipatie. Dan zijn we er toch?

Ga het maar gewoon doen. Iedereen wil Groningen helpen, de slachtoffers van de kinderopvangtoeslag compenseren, de verdwenen kinderen in beeld of zelfs thuis krijgen, de pechgeneratie helpen, zorg en onderwijs nationaliseren en passend maken, de grenzen beter trekken als het gaat om migratie, de grenzen minder hard trekken als het gaat om asiel, Oekraïne helpen, überhaupt Buitenland pacificeren, strijden tegen racisme en haat, waken over een transparante overheid, zorgen voor betaalbare basisbehoeften en ga zo maar door.

Als dat zakenkabinet al deze problemen nu even oplost dan hebben we binnen vier jaar weer een land waar mensen boven regels gaan. Daarna kunnen we met een gerust hart nieuwe verkiezingen organiseren.

Charlotte Goulmy
SP stemmend NSC lid


Noten

1) https://bijlagen.nos.nl/artikel-18927012/NSC_verkiezingsprogramma_2023_01.pdf
2) Het zakenkabinet dat Omtzigt wil, was ook de droom van Pim Fortuyn | Tweede Kamerverkiezingen 2023 | AD.nl
3) https://nl.wikipedia.org/wiki/Stemmen_zonder_last_of_ruggespraak#cite_note-1

 

Foto bovenaan is van Roel Wijnants: Skyline Den Haag, regeringsgebouwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer