BOEKPRESENTATIE: Loonfatsoen. Het kan!


U I T N O D I G I N G

BOEKPRESENTATIE: Loonfatsoen. Het kan!

omslag loonfatsoen

De presentatie van het boek Loonfatsoen. Eerlijk verdienen of graaicultuur onder redactie van Margo Trappenburg, Wout Scholten en Thijs Jansen vindt plaats in Utrecht op maandag 27 oktober 2014 om 13.00 uur bij:

Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs BV,
Wittevrouwensingel 1,
3581 GA Utrecht

Dit kantoor komt in het boek aan de orde als goed voorbeeld van het in praktijk brengen van loonfatsoen. Men werkt hier volgens de ‘Semco-stijl’, een democratisch businessmodel, waarbij iedereen zeggenschap heeft, alle financiële informatie voor iedereen beschikbaar is, iedereen zelf het salaris mag bepalen en iedereen meedeelt in de winst.

P R O G R A M M A

12.45-13.00 uur Ontvangst

13.00 -13.15 uur Toelichting redacteuren.
Margo Trappenburg licht het boek toe.

13. 15-13.45 uur Forum met auteurs: Loonfatsoen. Het kan!
O.l.v. Thijs Jansen

Een pleidooi voor loonfatsoen is natuurlijk mooi. Maar…  hoe ziet dat businessmodel eruit? Zijn daar goede voorbeelden van in de wereld van de accountants, advocaten en bankiers? Hebben deze voorbeelden toekomst? Over deze vragen buigt zich het volgende forum:

– Margreeth Kloppenburg, auteur van het hoofdstuk ‘Wat verdient de accountant?’. Zij helpt professionals in de financiële sector en hun toezichthouders zo goed en integer mogelijk werk af te leveren in de weerbarstige beroepspraktijk. Ze is ook auteur van o.a. Eerlijk Scoren, de professionele balans tussen target en integriteit (2010).
– Sjoerd van der Velden is samen met Harm Bruggink (beiden afkomstig van een traditioneel kantoor) iets meer dan 8 jaar geleden Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs BV gestart, gebaseerd op de ideeën van Ricardo Semler.
– Peter van der Slikke, auteur van het hoofdstuk ‘De bankier’ . Hij heeft in de zomer van 2006 de bancaire wereld de rug toegekeerd. Hij kon zich niet meer verenigen met het verdienmodel van winstmaximalisatie. Over de misstanden schreef hij Ontmaskerd. Hoe de financiële wereld écht werkt (2012). Hij is een eigen vermogensadviespraktijk gestart waar het tarief circa 75% lager ligt dan wat in de markt gebruikelijk is.

13.45-14.00 uur Vragen en discussie

Wij verzoeken u zich van te voren aan te melden bij Thijs Jansen via thijsjansen@beroepseer.nl
Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Loonfatsoen opent debat over eerlijk verdienen.
Maatregelen tegen graaicultuur is begin, nu het loonfatsoen nog

Is het fatsoenlijk dat een CEO in een week het jaarsalaris van een minimumloner verdient? Of dat een interimbestuurder in de zorg 95.000 euro incasseert voor een maand werk? Maatregelen tegen de graaicultuur zijn terecht. Het op 27 oktober 2014 verschijnende boek Loonfatsoen is de voorzet tot een breed, openhartig en constructief maatschappelijk debat over wat ‘eerlijk verdienen’ is. De redacteuren Margo Trappenburg, Wout Scholten en Thijs Jansen betogen dat toppers niet zozeer moeten worden vergeleken met elkaar, maar met ondergeschikten in hun eigen bedrijf of organisatie. Het debat moet gaan over de verhouding tussen de weinigverdieners, meerverdieners en meestverdieners.

Loonfatsoen verschaft munitie voor dat debat. Het bevat toegankelijke wetenschappelijke analyses van de opvattingen van Nederlanders over loonverschillen, van de beloningsverschillen tussen economische sectoren en van de groeiende loonverschillen in Nederland. Daarnaast laat het boek werkers uit uiteenlopende beroepen van hoog tot laag vertellen wat ze concreet doen, wat ze daarmee verdienen en of ze dat wel of niet gerechtvaardigd vinden.
Aan het woord komen mensen uit alle lagen van de bevolking en uit alle mogelijke inkomensgroepen: van schoonmakers, verpleegkundigen en wijkagenten tot huisartsen, acteurs, notarissen, adviseurs en bestuurders. Allemaal spreken zij over hun loon en over de vraag of dit een gerechtvaardigde beloning is.
Verder bevat het boek artikelen over het loonfatsoen onder accountants, managers en bankiers. Velen van degenen die aan het woord komen doen dat anoniem. Dat toont ondubbelzinnig de noodzaak van het in Loonfatsoen bepleite debat aan.

Citaten uit het boek

Een huisarts: ‘De gemiddelde huisarts verdient € 150.000 bruto per jaar, maar er zijn er ook die met drie, vier ton naar huis gaan. En dat wordt niet gemoraliseerd hoor. Daar spreekt men elkaar niet op aan. Er wordt wel wat gemopperd, er worden besmuikte grapjes gemaakt: “De ene collega heeft een medische, de andere een economische indicatie.”‘

Topacteur Gijs Scholten van Aschat: “Ikzelf behoor tot de 5 % van de acteurs die meer dan 36.000 euro per jaar verdienen. De top in het gesubsidieerd toneel waartoe ik behoor – ik ben 55, speel dertig jaar – verdient 5900 euro bruto per maand bij een fulltime baan; dat komt neer op 71.000 euro bruto per jaar. Dat is volgens de cao het meeste wat ik kan verdienen. Ik vind dat raar. Als ik na een voorstelling wel eens in gesprek raak met mensen uit het bedrijfsleven, vragen zij soms wat ik nou verdien als “een van de beste acteurs van Nederland”. Als ik hun dat vertel, geloven ze me niet. Mijn ervaring is echter dat artistieke integriteit in Nederland niet vaak wordt omgezet in geld”.

FNV-voorzitter Ton Heerts: “Vijftien tot twintig jaar geleden zijn we als vakbond door de privatiseringen in de (semi-)publieke sector buitenspel gezet doordat de salarissen van de bestuurders buiten de cao werden geplaatst. Zo raakten wij de grip daarop kwijt. Wij willen dat de beloning van de top van zowel de private als de (semi-)publieke sector in de cao wordt geregeld. We hebben tot nu toe altijd een norm van 1:20 aangehouden: het topinkomen mag maximaal twintig keer zo hoog zijn als het laagste salaris in een organisatie. Met meer dan gemiddelde belangstelling hebben we echter gekeken naar het Zwitserse referendum waarin werd gestemd voor een norm van 1:12. Dat voorstel heeft het niet gehaald, maar het is voor ons wel een enorme stimulans geweest om opnieuw te bekijken of we met die 1:20 wel goed zitten”.

Een notaris: “Waarom zou iemand welk bedrag dan ook moeten verdienen? Ik vind: je hebt toch een bepaalde verantwoordelijkheid. Goed, een buschauffeur heeft ook een grote verantwoordelijkheid, dat is zo. Maar mijn medewerkers verdienen best veel, en ik vind dat ik zelf niet minder moet verdienen dan zij, want ik heb een extra verantwoordelijkheid. Ik heb een veel zwaarder leven. Maar ten opzichte van die buschauffeur? Dan zou het verschil moeten zitten in de opleiding.’

Voormalig directeur woningbouwcorporatie WonenBreburg Ton Streppel: ‘Er werden soms waanzinnige salarissen betaald: anderhalf tot twee ton of meer om duizend woninkjes aan te sturen. Ik denk dat de volkshuisvesting en onze huurders door dit gedrag een hoge prijs betalen. Het is ons in de sector niet gelukt daar grip op te krijgen. Daarin hebben we met elkaar gefaald, en ik voel me daar ook verantwoordelijk voor”.

Een accountant: “Mij lijkt een vergelijking met wat ingenieurs in een ingenieursbureau verdienen heel redelijk. Ingenieurs zijn zeker niet dommer dan accountants, intellectueel gezien, hebben ook een heel verantwoordelijk vak met heel vaak een zeer geringe foutentolerantie (anders vallen er doden) en hebben ook een stevige studie achter de rug. Maar wat geld verdienen betreft zijn accountants handiger, en zij worden op hun beurt verslagen door bankiers. Accountants, fiscalisten, advocaten, notarissen krijgen wat de gek er voor geeft, en voor velen geldt dat het altijd meer mag of moet zijn”.

———————————–

Loonfatsoen is het zesde boek in de serie over beroepseer. Eerder verschenen Beroepszeer, Beroepstrots, Gezagsdragers, Sturen op vertrouwen en Het alternatief.
Loonfatsoen wordt uitgegeven door Boom Amsterdam, paperback, 244 p., 2014, € 24,50. www.boomfilosofie.nl (niet meer beschikbaar op site Boom Filosofie).
Zie Boekenreeks Beroepseer op: https://beroepseer.nl/boekenreeks

U P D A T E

Zie Lancering boek Loonfatsoen op toepasselijke locatie in Utrecht op Blogs Beroepseer, 2 november 2014: https://beroepseer.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer