Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group over massaontslag, uitholling middenklasse en overbodige accountants

Geert-Jan Waasdorp, oprichter van het onderzoeks- en adviesbureau voor arbeidsmarktcommunicatie Intelligence Group zegt in een interview met Jeppe Kleyngeld van Financieel Management dat het “grootste massaontslag ooit eraan komt in 2015”.

Op de vraag wat de drie grootste veranderingen zijn die op de Nederlandse arbeidsmarkt afkomen antwoordt Waasdorp:
“Dat zijn de volgende drie:
1. Flexibilisering: Voor de crisis werd flexibele arbeid vooral gezien als een noodzakelijke kostenpost voor additionele capaciteit. Inmiddels is het voor de meeste bedrijven een strategische investering en bewuste keuze geworden.
2. Internationalisering: De arbeidsmarkt wordt steeds internationaler. Dat heeft gevolgen. Er is momenteel een netto uitstroom van talent in Nederland, oftewel veel talent verdwijnt van de Nederlandse arbeidsmarkt. De kwalitatieve balans slaat negatief door. Veel Nederlands talent vertrekt naar Azië. In Nederland valt het nog mee; in Spanje vindt echt een braindrain plaats. Europa is jachtgebied voor global recruiters.
3. Wet- en regelgeving: Wat dit punt betreft, niemand weet wat de implicaties zijn van de Wet Werk- en Zekerheid en de Participatiewet die eraan zitten te komen”.

Hebben jullie een theorie ontwikkeld over deze nieuwe wet- en regelgeving?
“Ik geloof zelf dat we het grootste massaontslag van Nederland ooit gaan krijgen in Q3 2015. Ik denk dat het zo’n 20.000 of 30.000 mensen zal betreffen. Dat heeft te maken met de versoepeling van het ontslagrecht. Daarmee krijgt een werknemer bij ontslag maximaal een jaarsalaris of 75.000 euro mee. Als je nu nog volgens de kantonrechtersformule ontslagen moet worden, en je bent 55 jaar, 30 jaar in dienst met een salaris van 4.000 euro en nauwelijks een dossier, dan kost dat een werkgever al snel twee ton als ontslagvergoeding. Dus die werkgever zit te wachten tot het kan. Dat wordt een enorme dreun”.

Uitholling van de middenklasse

Als grootste gevaar voor de toekomst ziet Waasberg dat…”De uitholling van de middenklasse het grootste risico is voor Nederland en de Westerse wereld. Gelukkig hebben we een ander sociaal stelsel dan in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland wint kapitaal het heel onevenredig van arbeid. We staan toe dat grote hedgefunds openlijk tegen landen speculeren, waar beleggers rijk van worden, terwijl de positie van de arbeidersklasse verslechterd. Het gevolg zal zijn dat deze middenklasse radicaliseert. Onlangs werd Le Pen serieus gezien als mogelijke nieuwe president van Frankrijk. Dat was ondenkbaar tien jaar geleden”.

In welke sectoren verwacht jij groei of juist krimp?
“Alles in de financiële sector is krimp. Verzekeraars, banken en zorgverzekeraars zijn krimpsectoren. Groeisectoren zijn high tech bedrijven, start-ups, kleinere MKB-organisaties, bedrijven met een sterke Duitse en Aziatische component. Ook online retail, zoals Otto, wehkamp, Amazon en Bol.com zijn absoluut groeibedrijven. In welke sector je het ook zoekt, je moet accepteren dat je niet voor het salaris dat je gewend bent aan de slag kunt. Je moet het hebben van groeimogelijkheden en als het meezit een aandelenparticipatie”.

Accountants weggeautomatiseerd

Over accountants merkt Waasdorp op: “‘Accountants, dat is een treurig verhaal – In 2030 is 95 procent weggeautomatiseerd volgens de Oxford studie ‘The future of employment’. Als je als accountant niet nu nadenkt over je toegevoegde waarde ben je heel snel weg geautomatiseerd. In 2030 reken je af met je pinpas en de transactie schiet direct de administratie in. Bankboek en grootboek worden dan direct bijgewerkt, dus daar is geen menselijk handelen meer nodig.
Maar je hebt als accountant wel andere kwaliteiten: je kunt gedisciplineerd controleren, bent betrouwbaar en solide. Dat maakt dat je in risicobeheersing veel kunt betekenen. Nog belangrijker: je kunt met cijfers omgaan, dat is een geweldig onderscheidend vermogen om te hebben. Je bent als accountant halverwege om big data analist te worden. Ik zou me laten omscholen tot analist. Als je dat nu doet kun je over drie jaar aan de slag als recuitment analist, value chain analist, big data analist, HR analist, of één van de vele andere mogelijkheden. Daar zit een gouden toekomst in”.

Lees het hele interview op site van Financieel Management: Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group): Grootste massaontslag ooit komt eraan in 2015, door Jeppe Kleyngeld, 5 januari 2015: http://financieel-management.nl

Op 25 januari 2015 spreekt Waasdorp in Rotterdam op de bijeenkomst De veranderende arbeidsmarkt van 2015 en verder. Zie https://www.slideshare.net/hoevindikeenbaan/de-veranderende-arbeidsmarkt-van-2015-en-verder-def (Niet meer beschikbaar).

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer