Flexwerk is uit de hand gelopen, aldus CNV-voorzitter Limmen naar aanleiding van nationale enquête van TNO/CBS

omslag nationale enquete arbeidsomstandigheden 2015 cbsHet aantal flexwerkers in Nederland blijft maar groeien. Maar verreweg de meesten van hen hebben daar niet zelf voor gekozen. Het is totaal uit de hand gelopen, zegt Maurice Limmen, voorzitter van vakbond CNV op 17 mei 2016 op BNR Radio.
Een op de vier werkenden is inmiddels flexwerker, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste drie maanden van het jaar is het aantal flexwerkers in Nederland toegenomen tot ruim 1,7 miljoen.

Dat heeft volgens Tanja Traag van het CBS alles te maken met een groeiende vraag. “We weten natuurlijk dat steeds meer werkgevers een voorkeur hebben voor flexibele arbeid. Denk maar aan seizoensarbeid, het vervangen van zieke werknemers of zwangeren. En er is natuurlijk ook een segment op de arbeidsmarkt dat gespecialiseerde arbeid vereist. Ook daarvoor worden veel flexwerkers ingezet”.

‘Werkgeverssprookje’

Mooi voor de werkgevers, maar slechts een op de vijf flexwerkers zegt ook zelf behoefte te hebben aan flexibiliteit, of in elk geval geen behoefte te hebben aan zekerheid. De rest is eerder flexwerker uit nood. “Een zorgwekkende ontwikkeling”, oordeelt CNV-voorzitter Maurice Limmen. “Wat ik in ieder geval positief vind aan het onderzoek van vandaag, is dat het werkgeverssprookje dat mensen er zo bewust voor kiezen om flexwerker te zijn, wordt ontzenuwd”.
Met flexwerk is op zich niets mis, zegt Limmen, “maar wat je nu ziet gebeuren, is feitelijk dat het totaal uit de hand is gelopen”.

Flextoeslag

Het vaste contract moet weer de norm worden, vindt de CNV-voorzitter. Ook moeten flexwerkers vanwege de onzekerheid beter beloond worden. “Wat ons betreft zou er een flextoeslag moeten gelden voor flexwerkers. Dat betekent dat ze gewoon extra loon krijgen omdat ze ook grotere risico’s lopen dan mensen met een vast contract”.

Het CNV wil het probleem aan de cao-tafels proberen op te lossen, maar Limmen doet ook een oproep aan de politiek. “Als jullie niet het gelijke speelveld herstellen, zal deze ontwikkeling alleen maar verder en verder en verder en verder gaan”.

Voor downloaden rapport: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2015- Methodologie en globale resultaten, TNO/CBS Rapport, Centraal Bureau voor de Statistiek, 17 mei 2016: www.cbs.nl

1 op de 5 flexwerkers heeft voorkeur voor flexibel werk, Centraal Bureau voor de Statistiek, 17 mei 2016: www.cbs.nl

Flexwerker houdt vaker werk, Centraal Bureau voor de Statistiek, 17 mei 2016:  www.cbs.nl

‘Werkgeverssprookje over flexwerker ontzenuwd’, door Marjan van den Berg, BNR Radio, 17 mei 2016. Hierop zijn de gesprekken met Maurice Limmen en Tanja Traag te besluisteren: www.bnr.nl

Zie ook: Zzp’ers zijn de dagloners van de 21ste eeuw. Overheid faciliteert uitbuiting, Blogs Beroepseer, 23 januari 2016: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer