Debat over burgerinitiatief Ons Geld in Tweede Kamer met minister Dijsselbloem op woensdag 16 maart 2016
Op woensdag 16 maart 2016 wordt ons geldstelsel besproken in de Tweede Kamer tijdens een plenair debat. Minister Dijsselbloem is daarbij aanwezig. Er is drie uur gereserveerd voor dit debat. Aanleiding is het burgerinitiatief ‘Ons Geld’, dat meer dan 120.000 handtekeningen ophaalde. Kern daarvan is dat het scheppen van geld geen taak is van commerciële banken, maar van de overheid.
Het initiatief werd in april 2015 ingediend door theatergezelschap De Verleiders, econoom Ad Broere en stichting Ons Geld.
Het burgerinitiatief Ons Geld roept het kabinet op om van het creëren van (giraal) geld een overheidstaak te maken in plaats van dit aan commerciële banken over te laten. Op dit moment kunnen banken digitaal geld creëren om leningen te verstrekken aan personen, bedrijven en overheidsinstanties. Die moeten de lening met rente terugbetalen en bouwen dus een schuld op. Volgens de initiatiefnemers van Ons Geld hoeven banken geen maatschappelijke verantwoording af te leggen over het creëren van geld. Daardoor hebben de banken in hun ogen te veel invloed op hoe groot de girale geldvoorraad is en voor wie dat geld beschikbaar is.
Naar een stabiel geldstelsel
Volgens het burgerinitiatief Ons Geld moet hier verandering in komen. De initiatiefnemers vinden dat het recht om geld te creëren exclusief bij de overheid thuishoort. Daarvoor zou een speciaal publiek instituut moeten worden opgericht, dat gecreëerd geld in omloop brengt door het te besteden of rentevrij uit te lenen. Winst die daarbij wordt gemaakt, moet volgens Ons Geld aan maatschappelijke doeleinden worden besteed. De initiatiefnemers verwachten dat het banksysteem dankzij hun voorstel veiliger wordt en dat bedrijven en burgers minder schulden zullen hebben. Ons geldstelsel wordt stabiel en de verschillen tussen arm en rijk kleiner.
Ons Geld is benieuwd wat de Kamerleden naar voren gaan brengen. De minister heeft al een voorzet gedaan in een kabinetsreactie, hij houdt de boot af, net als de Zwitserse regering die een Zwitsers burgerinitiatief voor geldhervorming niet wil steunen. Dat betekent niet dat het is afgewezen. In Zwitserland komt er nog een referendum over de geldhervorming.
In een nieuwsbrief schrijven de initiatiefnemers: “Onze ‘volksvertegenwoordigers’ krijgen woensdag de kans zich hierover uit te spreken. Gaan zij de regering ‘aan de eigen haren uit het moeras trekken’, zoals Joris Luyendijk voorstelt in zijn boek? Of buigen ze het hoofd voor de status quo? We leven op een monetaire tijdbom waarmee financiële machten de maatschappij gegijzeld houden, en op de knieën dwingen. Sinds de crisis is er niets gedaan om deze bom onschadelijk te maken”.
Debat live te volgen
Het debat over het burgerinitiatief begint op 16 maart 2016 om 15.15 uur in de plenaire zaal van de Tweede Kamer en is live te volgen op internet. Het kan ook vanaf de publieke tribune worden gevolgd. De plenaire bijeenkomst begint met een toelichting op het initiatief door een van de initiatiefnemers. Daarna volgt het debat van de Kamer met minister Dijsselbloem van Financiën.
Op 14 oktober 2015 hield de vaste Kamercommissie voor Financiën een rondetafelgesprek met de initiatiefnemers. Dat gesprek is terug te zien op een video. De commissie voor Financiën heeft het initiatief Ons Geld na dit rondetafelgesprek aangemeld voor een plenair debat in de Tweede Kamer. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft namens het kabinet gereageerd op het burgerinitiatief. De minister schrijft dat ook hij voorstander is van een stabieler financieel systeem en de discussie hierover verwelkomt. Wel vereist zo’n systeemomslag een breed internationaal draagvlak, en dat is er niet, aldus de minister. Hij noemt verder de voordelen van een nieuw stelsel te onzeker om een hervorming in overweging te nemen.
Burgerinitiatief Ons Geld: www.burgerinitiatiefonsgeld.nu
De initiatiefnemers van Ons Geld bieden hun burgerinitiatief met 120.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer op 21 april 2015
U P D A T E
Burgerinitiatief ‘Ons Geld’ op bezoek in de Tweede Kamer, Follow the money, 16 maart 2016: www.ftm.nl/artikelen/ons-geld-in-de-tweede-kamer
George van Houts schrijft boek over bankenstelsel. In het najaar van 2016 verschijnt zijn boek Door de bank genomen bij uitgeverij Querido. Het boek gaat, net als het burgerinitiatief, over een aanpassing van ons geldstelse waardoor de macht van geldcreatie niet langer bij de grote banken ligt, maar bij het volk. Vara, 16 maart 2016: http://pauw.vara.nl
George van Houts maakt deel uit van het theatergezelschap De Verleiders.