Eerste ‘blauwe tegel’ geplaatst voor politiebureau van Rijswijk

blauwe tegel

De eerste ‘blauwe tegel’ met de tekst Samen veilig is geplaatst voor het politiebureau van Rijswijk. Op maandagavond 17 december 2018 stapten nietsvermoedend tientallen inwoners van de gemeente Rijswijk, voor een groot deel leden van buurtpreventieverenigingen, het politiebureau binnen. Zij werden daar opgewacht door wijkagenten, toezichthouders en de burgemeester van Rijswijk, Michel Bezuijen.

Na een welkomstwoord van teamchef Maarten van Mierlo – in 2017 uitgeroepen tot ‘Wijkagent van het Jaar’- aan de aanwezige buurtpreventieteams, onderstreepte de burgemeester in zijn korte speech het belang van de samenwerking tussen wijkbewoners, buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en de politie. Die samenwerking werd op een wel heel bijzondere manier zichtbaar door een ceremonieel dat zich nog niet eerder in Nederland had afgespeeld. Samen met de teamchef plaatste de burgemeester een blauwe stoeptegel voor het bureau. De tegel is speciaal ontworpen door een collega van het regionaal servicecentrum Rotterdam.

J.W. van de Pol, projectmanager van Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) noemt het in een tweet een zeer bijzondere gebeurtenis, zelfs ‘een historisch moment’.

De politie kan het nooit alleen

Het idee van de tegel is afkomstig van een groep wijkagenten. Initiatiefnemers naast Maarten van Mierlo zijn Bennie Beuvink, wijkagent in Enschede West en voortrekker van Stichting Beroepseer, en Wilco Berenschot, voormalig wijkagent uit Rotterdam. Beiden waren ook aanwezig en onderstreepten het belang van een goede samenwerking tussen buurtbewoners en politie. “De politie kan het nooit alleen. Ze zullen altijd de hulp van de samenleving nodig hebben”, luidde de opvatting van beide collega’s.

Behalve het plaatsen van de blauwe tegel werden ook vier Rijswijkse vrijwilligers van de buurtpreventieteams en de beheerders van de Rijswijkse buurt-WhatsAppgroepen in het zonnetje gezet. Een WhatsApp groep met buurtgenoten blijkt een zeer effectief middel te zijn tegen inbraken in de wijk. Buurtbewoners zijn via WhatsApp met elkaar verbonden en komen in actie wanneer zij verdachte situaties of zich verdacht gedragende personen zien.

Couleur Bokaal

couleur bokaalDe buurtpreventieteams ontvingen de Couleur Bokaal 2018 (zie foto links) uit handen van Bryan Rookhuijzen, directeur van Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP) vanwege de goede samenwerking met politie en gemeente. “Ik had dit nooit verwacht,” reageerde Jan van der Aart, oud-politieman en nu coördinator van buurtpreventieteam Te Werve. “Ik ben sprakeloos. Wat een enorm mooie waardering”.
De politie juicht het instellen van burgerinitiatieven als een WhatsApp-groep of een buurtpreventieteam van harte toe. Buurtbewoners zijn extra ogen en oren in de wijk.
Naast de actieve burgerparticipanten en politiemedewerkers was ook de brandweer aanwezig die de avond afsloot met een presentatie over brandveiligheid en jaarwisseling. Aan het slot van de avond kreeg iedere buurtprevent een rugzak van de gemeente en iedere Whatsapp-beheerder een boek over het werk van de wijkagent.

Eerste ‘blauwe tegel’ geplaatst in Rijswijk, Stichting Waardering Erkenning Politie, 19 december 2018: www.wep.nu

Eerste ‘blauwe tegel’ geplaatst in Rijswijk, VL Nieuws – nieuwssite over Veiligheid en Leefbaarheid in Nederland, 19 december 2018: https://vl-nieuws.nl

Buurtpreventieteams winnen de Couleur Bokaal 2018, Gemeente Rijswijk, 18 december 2018: www.rijswijk.nl

blauwe tegel WEP

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Godfried Bomansstraat 8, Unit 15
4103 WR Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer