Drie wetenschappers geven commentaar op adviesrapporten Jeugdzorg
Binnenlands Bestuur*) heeft een aantal rode draden getrokken uit adviesrapporten die worden gebruikt als ‘onderlegger’ voor de Hervormingsagenda Jeugd 2022-2028 en legde ze voor aan drie wetenschappers. Met de vraag of het zinvolle voorstellen zijn of dat er iets heel anders moet gebeuren.
De Hervormingsagenda Jeugd wordt samengesteld door vijf partijen: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zorgaanbieders, cliënten(vertegenwoordigers), professionals en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De Hervormingsagenda, die twee doelen heeft, komt voort uit de bestuurlijke afspraken die VNG en het rijk op 2 juni 2021 over de jeugdhulp hebben gemaakt. De twee aan elkaar gekoppelde doelen zijn:
– Betere en tijdige zorg en ondersteuning, op de juiste plek en wanneer dit nodig is;
– Een beheersbaar en daarmee duurzaam financieel houdbaar stelsel.
De vijf partijen hebben afgesproken in december 2021 te komen met een concept van de Hervormingsagenda. De definitieve versie dient 1 februari 2022 klaar te zijn.
Adviesrapporten, betrokken bij de samenstelling van de Hervormingsagenda Jeugd
– Handvatten voor een veiligere jeugdhulp van bureau voor maatschappelijke vraagstukken Andersson Elffers Felix (AEF);
– Het lijvige advies van de stuurgroep Maatregelen financiële beheersbaarheid Jeugdwet;
– Het Tien puntenplan voor betere jeugdzorg van FNV en Stichting Beroepseer;
– Een (eerste) advies van de Sociaal-Economische Raad (SER), Jeugdzorg: van systemen naar mensen.
De drie wetenschappers die de rode draden van de rapporteren becommentariëren zijn
– Mariëlle Bruning, hoogleraar jeugdrecht aan de Universiteit Leiden;
– Jan-Kees Helderman, universitair hoofddocent bestuurskunde en gespecialiseerd in bestuur en beleid van de gezondheidszorg aan de Radboud Universiteit;
– Annemiek Harder, bijzonder hoogleraar op de leerstoel wetenschappelijk onderbouwde jeugdzorg aan de Erasmus Universiteit.
Lees hun commentaar en visie op Binnenlands Bestuur: Haken en ogen aan ideeën voor betere jeugdzorg, door Yolanda de Koster, 28 oktober 2021: www.binnenlandsbestuur.nl
en in het artikel Rode draden voor de jeugdzorg no 20 van online tijdschrift Binnenlands Bestuur (29 oktober 2021). Daarin is tevens te lezen hoe zij denken over de inzet op preventie, het bevorderen van de uitstroom, meer praktijkondersteuners jeugd-ggz bij huisartsen, betere monitoring en kwaliteit en effectiviteit van de zorg: www.binnenlandsbestuur.nl
Noot
*) Binnenlands Bestuur, tijdschrift en journalistieke nieuwssite voor ambtenaren en bestuurders.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie