Diane Ravitch over een compromisloze houding

Wat voor advies zou u geven aan iemand die bedreigd zou worden, net zoals met u gebeurde?
Deze vraag werd gesteld aan de Indiaas/Engelse schrijver Salman Rushdie. Tegen hem werd vanwege zijn boek De duivelsverzen door de Iraanse leider Ayatolla Khomeini in 1989 een levenslang doodvonnis uitgesproken. Daarmee was de in Londen wonende Rushdie vogelvrij verklaard en moest hij tien jaar lang onderduiken.

Diane Ravitch verwijst op haar blog naar het antwoord van Rushdie op deze vraag dat hij gaf in een interview, verschenen in The New York Times van 18 september 2012: “Twee kanten van een advies, die eigenlijk één advies betreffen. De ene kant heeft te maken met het hoofd en de andere is praktisch. Wat het hoofd betreft: Maak geen compromissen. Het is een kwestie van zelfkennis, weten wie je bent en waarom je deed wat je hebt gedaan. Sta ervoor. De andere kant betreft of ik weer zou onderduiken. Ik zou me niet meer verbergen. Ik zou zeggen: ‘Ik heb een huis en daar ga ik naar toe. Bescherm mij'”.

Niemand van ons leeft onder een doodsbedreiging, aldus Ravitch, maar  “…er is iets wat hier gezegd wordt waarnaar we moeten luisteren: Maak geen compromis. Het is een kwestie van zelfkennis, weten wie je bent en waarom je deed wat je hebt gedaan. Sta ervoor”.

Ravitch schrijft tot slot: “Sta ervoor. Wees niet bang. Leef niet in angst. Duik niet weg. Eendracht maakt macht”.

Diane Ravitch is research-professor Onderwijs aan de Universiteit van New York en senior fellow van Brookings Institution, een van de oudste denktanks van de V.S. Ze voert al geruime tijd een landelijk de aandacht trekkend, heftig debat over het falen van het huidige onderwijs(stelsel) in de V.S. Sinds de verschijning van haar boek in 2010: The Death and Life of the Great American School System, wordt ze overal uitgenodigd voor panels, interviews op televisie en deelname aan congressen.

Blog van Diane Ravitch: http://dianeravitch.net

Interview met Salman Rushdie in The New York Times naar aanleiding van zijn zojuist verschenen boek Joseph Anton dat gaat over zijn tien jaar lange onderduikperiode met politiebescherming: Life During Fatwa: Hiding in a World Newly Broken, door Charles McGrath, 18 september 2012: www.nytimes.com

Meer over Diane Ravith op Beroepseer: Interview met Diane Ravitch over “hoe het niet moet-onderwijs”, 30 december 2011: https://beroepseer.nl

Luisteren naar leraren uit de VS, Video/Podcast Beroepseer, 16 november 2011: https://beroepseer.nl

Demonstratie Save Our Schools, Blogs Beroepseer, 5 augustus 2011: https://beroepseer.nl

Amerikaans onderwijs in beroering, Blogs Beroepseer, 28 juni 2011: https://beroepseer.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer