De rol van de zorgverzekeraar in verkiezingsprogramma’s politieke partijen

De beroepsvereniging voor zorgverleners VvAA licht in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van november 2023 wekelijks een onderwerp uit de verkiezingsprogramma’s toe. Over de rol van de zorgverzekeraars bijvoorbeeld.

Het grootste deel van de zorg binnen de Zorgverzekeringswet wordt concurrentieel ingekocht en individueel gecontracteerd. Dat is en blijft het uitgangspunt binnen ons zorgstelsel, zo staat in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Met de gemaakte afspraken in het akkoord wil men volop inzetten op passende zorg. Een adequaat contracteerproces is een belangrijke voorwaarde voor goede afspraken over de transitie naar passende zorg.

De rode draad binnen het IZA is passende zorg, die gebaseerd is op vier principes: zorg is waardegedreven, effectief en doelmatig, komt samen met en rond de patiënt tot stand, is juiste zorg op de juiste plek en gaat over gezondheid in plaats van over ziekte.
In het IZA staan afspraken om de transitie naar passende zorg te versnellen.

Contract afsluiten

Voor het afsluiten van een contract zijn in het akkoord voor zorgverzekeraars en -aanbieders afspraken gemaakt ter verbetering van het proces van contracteren. Dat dit hoog nodig is blijkt ook uit een recent onderzoek van VvAA*) waarbij per zorgverzekeraar zichtbaar is gemaakt waar de grootste mogelijkheden ter verbetering liggen.

In het IZA staat daarnaast dat zorgverzekeraars meer sturingsmogelijkheden krijgen om (on)gecontracteerde zorgaanbieders te laten binden aan de noodzakelijke transformatieafspraken. Denk aan het verlagen van de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg en de mogelijkheid om niet-passende zorg niet te vergoeden.

Wat zeggen de politieke partijen hierover?

Vrijwel alle partijen onderstrepen expliciet het belang van de transitie naar passende zorg. Over de rol die zorgverzekeraars daarbij dienen te spelen, lopen de standpunten sterk uiteen. Van het sterk beperken van hun rol (of zelfs geheel afschaffen van zorgverzekeraars) tot het sterk verstevigen van hun rol (bijvoorbeeld doordat zij niet langer verplicht worden om ongecontracteerde zorgaanbieders te vergoeden).

Lees verder op VvAA over de rol van de zorgverzekeraar in de programma’s van elf politieke partijen:  www.vvaa.nl

*) Rapport Van verschil naar verbetering. De ervaring van praktijkhouders met zorgverzekeraars, SiRM, september 2023:
https://media.umbraco.io/vvaa/5wqpw5h3/onderzoek-vvaa-en-sirm-van-verschil-naar-verbetering.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer