De laatste tien jaar niet eerder zoveel mensen die overwogen van baan te wisselen

Arbeidsmarktactiviteit Randstad onderzoek 2018

BNR Nieuwsradio heeft cijfers opgevraagd bij uitzendorganisatie Randstad en meldt in de nieuwsuitzending van 6 maart 2019 dat Nederlanders massaal op zoek zijn naar een nieuwe baan. De laatste tien jaar waren er niet eerder zoveel mensen die overwogen om van baan te wisselen. Ook stapten in jaren niet zo veel mensen daadwerkelijk over.
Leidinggevenden zijn over het algemeen aanzienlijk actiever op de arbeidsmarkt dan mensen zonder leidinggevende functie, zegt Bart van Krimpen, arbeidsmarktanalist bij Randstad.

Kijken naar betere werksfeer

Een kwart van de werkenden wisselde de afgelopen periode van baan, inclusief de mensen die bij hun werkgever ander werk vonden. Opvallend is ook dat veel mensen open staan voor een vergelijkbare functie bij een andere baas, zegt Van Krimpen. “Mijn aanname is dat mensen op dit moment aan het kijken zijn naar betere arbeidsvoorwaarden of een betere werksfeer”. Met name vanuit de horeca- en entertainmentsector wordt veel gezocht. Onderwijs en overheid zijn juist sectoren waar weinig gedacht wordt aan een overstap.
We zien dat de mobiliteitsindex sinds 2013 continu is toegenomen, gelijk met de verbetering van de arbeidsmarkt. De verwachting is dat de mobiliteit in 2019 hoog zal blijven en wellicht na 2019 iets zal gaan dalen. Voor werkgevers is het nu de tijd mensen aan te trekken en ervoor te zorgen dat de achterdeur dicht blijft”.

Luister de nieuwsuitzending terug op BNR Nieuwsradio, 6 maart 2019: https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10371372/nederlanders-massaal-op-zoek-naar-nieuwe-baan

Op deze site van BNR kan ook het Randstad BAS onderzoek met inzichten in de arbeidsmarktactiviteit van 2018 worden gedownload.

Economie koelt af, Concept CEP 2019 (cCEP), raming voor 2019 en 2020 van het Centraal Planbureau, 5 maart 2019: https://www.cpb.nl/raming-maart-2019-ccep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer