Skip to main content

De Krant Werkgeluk

“Zo blijf je blij met je baan (ook als het een rotbaan is)”. Dit is een van de drie tips in de nieuwe Krant Werkgeluk, waarvan het nulnummer – een soort voorproefje – verschenen is in augustus 2020 en gratis te downloaden: https://beroepseer.nl/

De Krant Werkgeluk is een onafhankelijke krant, met eigen middelen opgezet en gericht op positieve ontwikkeling van medewerkers. Gelukkige medewerkers zijn creatiever, productiever en minder vaak ziek. Hoe zorg je als organisatie voor werkgeluk? Organisaties veranderen niet, mensen veranderen, en alleen als zij daar intrinsiek toe gemotiveerd zijn. Veranderen vindt plaats door inzicht, leren, doen en groeien.

De hoofdredactie word gevoerd door Chantal van Cappelleveen en Muriel van Dijk. In het nulnummer staat een interview met Van Cappelleveen. Hoe belangrijk werkgeluk is, werd haar duidelijk tijdens haar werk. Voor organisaties begeleidt ze teams en medewerkers bij transitieprocessen: “Ik zie veel spanning, stress en leed op de werkvloer. Veranderingen zijn pittig voor mensen. Om daar goed mee om te gaan, is een basis van zelfvertrouwen voorwaardelijk. Werkgeluk speelt daarbij een cruciale rol”.

Mensen laten een belangrijk deel van zichzelf thuis, een stuk autonomie

Het valt Van Cappelleveen op dat mensen vaak vergeten hoeveel invloed zij zelf hebben, op hun werksituatie en werkgeluk. “Ongelukkige werknemers denken in wij-zij en ze zijn fatalistisch ten aanzien van hun eigen mogelijkheden. Natuurlijk zijn er zaken die je niet kunt veranderen, maar veel heb je wel in eigen hand. Het categorisch onderscheid dat mensen maken tussen werk en privé speelt hierbij een negatieve rol. Voor mensen lijkt het alsof ze op het werk geen of heel beperkt een mening mogen hebben. Ik zeg dan: thuis kies je je eigen keuken, kleding of auto, waarom niet ook op je werk? Mensen laten een belangrijk deel van zichzelf thuis, een stuk autonomie en het vermogen om geluk te bewerkstelligen”.

Er is moed nodig om werkgeluk te realiseren: “Tien jaar geleden leerde ik op een andere manier keuzes te maken. Ik weet nog goed dat ik met een wijze vriend sprak over hoe druk ik was en dat er zoveel moet. Hij zei: ‘Je moet niks, er dienen hooguit dingen te gebeuren als jij dat echt wilt’ Hij had gelijk”.
Werkgeluk is niet een groots en onbereikbaar goed, maar juist klein, tastbaar en voor een belangrijk deel realiseerbaar: “We brengen zoveel tijd van ons leven op het werk door. Hoe mooi als we met deze krant die tijd leuker maken!”

Week van het werkgeluk

Van 21 tot 27 september 2020 wordt de Week van het werkgeluk gevierd. De eerste keer vond plaats in 2018. In 2019 deden er meer dan dertig internationale organisaties mee. Wie deelneemt ondertekent het Manifest ‘Werkgeluk, de normaalste zaak van de wereld. Met ondertekenen laat men zien werkgeluk belangrijk te vinden.
Meer info over deelname en programma Week van het werkgeluk: https://weekvanhetwerkgeluk.nl


Meer info op Werkgeluk:
www.krantwerkgeluk.nl
(Website bestaat niet  meer)

Zie de website Syskon van
Chantal van Cappelleveen:
https://www.syskon.nl/

 

Reacties (1)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.