Congres ‘Het gezag van de rekenkamer’ op 31 maart. Met Thijs Jansen over ‘modern gezag’

De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies (NVRR) organiseert een congres in Utrecht op 31 maart 2023. Thema Het gezag van de rekenkamer.
Thijs Jansen, directeur van Stichting Beroepseer, is een van de sprekers. Hij begint als eerste en gaat het hebben over de ontwikkeling en de gevolgen van ‘modern gezag’:

“Gezag betekent gebruik van machtsmiddelen dat erkend of aanvaard wordt. Aan zuivere machtsuitoefening moet iets worden toegevoegd om er gezag van te maken: de erkenning van degene die de machtsuitoefening ondergaat. Een dergelijk gezag verwerven is in deze tijd van groot belang, maar bepaald niet eenvoudig. Een teken daarvan is dat de agressie tegen gezagsdragers behoorlijk is toegenomen. Het oude gezag was verbonden aan maatschappelijke positie. Dit is nu niet meer het geval: modern gezag is sterk afhankelijk van morele geloofwaardigheid. De druk op organisaties en vertegenwoordigers om moreel geloofwaardig handelen te demonstreren, is sterk toegenomen”.

’s Middags na de lunch spreekt Katrien Termeer, raadslid van de Raad voor het Openbaar Bestuur en hoogleraar bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit over ‘Gezag herwinnen’.
Na de workshops spreekt tot slot Klaartje Peters over ‘De missie van de Rekenkamer’. Peters is bestuurskundige, onderzoeker, publicist en parttime hoogleraar Lokaal en regionaal bestuur aan de Universiteit van Maastricht.

Programma
10.45 u Modern gezag, door Thijs Jansen, directeur van Stichting Beroepseer en verbonden aan Centrum Èthos (Vrije Universiteit;
13.00 u Gezag herwinnen, door Katrien Termeer, raadslid Raad voor het Openbaar Bestuur;
14.45 u De missie van de rekenkamer, door Klaartje Peters, bestuurskundige, onderzoeker en publicist; parttime hoogleraar Lokaal en regionaal bestuur Universiteit Maastricht.

Aanvang workshops om 13.30 u
– Workshop: De rekenkamer en gezagwaardig openbaar bestuur,
door Ard Schilder, directeur-secretaris Zuidelijke Rekenkamer.
– Workshop: Rekenkamer, doe ertoe!  met Mariet de Boer, Daan Musters en Michael Mekel.
– Workshop: Zichtbaarheid en actualiteit, met Rekenkamercommissie Dordrecht.
– Workshop: Rekenkamer in het waterschap

Datum en tijd: Vrijdag 31 maart 2023, van  10.30 – 15.00 uur
Plaats: Congres- en vergadercentrum Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht
Deelname is kosteloos

Aanmelden, volledig programma met beschrijving van de workshops en meer info bij NVRR: www.nvrr.nl/agenda/10717/congres-het-gezag-van-de-rekenkamer/

De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) – opgericht in 2003 – streeft ernaar dé autoriteit te zijn op het gebied van publieke verantwoording in Nederland. De vereniging wil toegevoegde waarde leveren aan rekenkamers en rekenkamercommissies en iedereen die betrokken is bij het werk van deze instanties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer