Skip to main content

Buurtzorg investeert in Buurtdokters. “Binnen een paar jaar zijn er honderden Buurtdokters”

Buurtzorg en Buurtdokters bundelen hun krachten meldt Bart Kiers in Zorgvisie, het online platform voor beleid en management in de zorg. Buurtzorg investeert negen ton in Buurtdokters, waarmee Buurtdokters de komende jaren snel kan groeien. Jos de Blok, directeur van Buurtzorg: “Buurtdokters is maatschappelijk gedreven. Het is een duurzaam financieel model”. Hij voorspelt dat er binnen een paar jaar honderden Buurtdokters zijn.

Buurtdokters is niet een initiatief van Buurtzorg. Buurtdokters is opgericht in 2020 door huisarts Sophie Brühl en zorgeconoom Bob Verhagen. Onafhankelijk van elkaar hadden zij de ambitie om de huisarts weer tot een sleutelfiguur van het zorgstelsel te maken. Buurtdokters staat voor toekomstbestendige, patiënt- en huisartsenzorg en wil het praktijkhouderschap weer laten aansluiten op de behoeften van de huisarts van vandaag. Buurtdokters neemt samen met jonge huisartsen bestaande praktijken over en ondersteunt ervaren praktijkhouders die weer met plezier willen werken.

Buurtzorg is een in 2006 opgerichte thuiszorgorganisatie door Jos de Blok en bestaat uit kleine teams van (wijk)verpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden die zorg leveren aan huis.
De samenwerking tussen Buurtdokters en Buurtzorg is van start gegaan in maart 2023, na gesprekken in december 2022. Beide bleken vergelijkbare ideeën te hebben over de organisatie van de zorg.

Sophie Brühl op Linkedin in juli 2023:

“Wie een vaste huisarts heeft is gezonder en hoeft minder vaak naar het ziekenhuis. Het probleem is dat mijn collega’s steeds minder vanzelfsprekend voor een eigen praktijk kiezen: teveel bureaucratie, te hoge werkdruk. Ze blijven voor lange tijd waarnemer en gaan daardoor geen langdurige relatie meer aan met patiënten en collega zorgverleners in de wijk.

Bij Buurtdokters zien we graag dat het praktijkhouderschap het fundament blijft onder de huisartsenzorg. Daarom gaan we een maatschap aan met jonge huisartsen. Wij doen de randzaken, leveren stuurinformatie, en ondersteunen bij de organisatie van zorg. De huisarts is juist medisch verantwoordelijk, samen met het team.
Wanneer we samen met een huisarts een praktijk overnemen brengen we eerst de basis op orde. Een efficiënte organisatie van zorg is immers de grondslag onder iedere florerende praktijk. Het begeleiden van dit proces wordt grotendeels gedaan door praktijkmanagers.

Het leuke aan Buurtdokters is dat je in een team van praktijkmanagers terecht komt. Sommigen hebben veel verstand van financiën, anderen zijn juist grootgebracht in de huisartswereld en weten precies hoe de cultuur in elkaar steekt. Op al die expertise kun je terugvallen, op voorwaarde dat je zelf ook deskundigheid meebrengt. Misschien ben je juist klinisch onderlegd? Misschien ben je goed thuis in declaraties?”

Integratie

De integratie van huisartsenzorg, wijkverpleging en wellicht ook maatschappelijk werk, heeft volgens De Blok grote voordelen. De capaciteit van zorgverleners wordt dan veel beter benut. Buurtzorg ziet ook kansen om wijkverpleegkundigen te laten integreren in de huisartsenpraktijken van Buurtdokters. De investering van Buurtzorg in Buurtdokters levert een nieuw concept op voor ondersteuning van huisartsen.
De Blok verwacht een forse groei in praktijkhouders. Die groei van Buurtdokters zal in fasen gaan, net zoals eerder bij Buurtzorg. In de huidige aanloopfase is er extra geld nodig om praktijken over te nemen en beter te organiseren. Daarom investeert Buurtzorg in Buurtdokters.

Manifest Buurtdokters: www.buurtdokters.net/ons-manifest

Buurtdokters: www.buurtdokters.net/onze-partners

Buurtzorg Nederland: www.buurtzorgnederland.com

Jos de Blok: ‘Binnen een paar jaar zijn er honderden Buurtdokters’, door Bat Kiers, Zorgvisie, 4 augustus 2023: www.zorgvisie.nl/jos-de-blok-binnen-een-paar-jaar-zijn-er-honderden-buurtdokters/ (achter betaalmuur)

Buurtzorg investeert 9 ton in Buurtdokters, door Bart Kiers, Skipr, 4 augustus 2023: www.skipr.nl/nieuws/buurtzorg-investeert-9-ton-in-buurtdokters/

Buurtzorg investeert in Buurtdokters, een nieuw concept voor ondersteuning van huisartsen, Huisarts Vandaag, 30 maart 2023: https://huisartsvandaag.nl (alleen toegankelijk voor huisartsen na registratie)

 

Afbeelding bovenaan is van Dr Greenthamb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.