Brief van de secretarissen-generaal aan informateur Ronald Plasterk

Betrek de uitvoering bij beleidsvorming en heb oog voor de uitvoerbaarheid van beleid. Het zijn punten die de secretarissen-generaal in een brief van 12 januari 2024 aan informateur Ronald Plasterk meegaven De secretarissen-generaal zijn belast met de ambtelijke leiding over een ministerie.
Zij vroegen tevens aandacht te hebben voor vereenvoudiging, de verhouding met de politiek en contact houden met de mensen voor wie het beleid geldt.

De vijf pagina’s tellende brief begint zo:

Geachte heer Plasterk,

Veel mensen in Nederland maken zich zorgen. Over zaken als bestaanszekerheid, het vinden van een woning, de beschikbaarheid van zorg of migratie. Terwijl mensen houvast zoeken, is het vertrouwen in de overheid en in de politiek de afgelopen jaren gedaald. Vanuit de noodzaak om het als politiek en overheid beter te doen, schrijven wij als secretarissen-generaal deze brief. Als uitnodiging voor een nieuwe manier van onderling samenwerken. Graag gaan wij hierover met u in gesprek.
Wie gaat werken voor de overheid, werkt niet voor zichzelf, maar in het algemeen belang voor onze samenleving. Dat is wat rijksambtenaren motiveert om hun werk te doen. Op een inhoudelijke, onafhankelijke, inclusieve en transparante manier; samen met publieke dienstverleners, onafhankelijke toezichthouders en medeoverheden. Hoewel er veel goed gaat, zijn wij ons bewust van de zaken die beter moeten komende jaren. In de praktijk van ons werk en ook naar aanleiding van de toeslagenaffaire en Groningen zien we dat we opnieuw aandacht moeten besteden aan de manier waarop we werken.

We weten dat daarbij een aantal zaken cruciaal is voor het goed functioneren van de overheid. Vanuit onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het functioneren van de Rijksoverheid willen we samen met het nieuwe kabinet en parlement de komende periode daar verder aan werken.

Lees de hele brief: https://beroepseer.nl

Infographic – Samenvatting in beeld van de brief van de secretarissen-generaal aan informateur Plasterk: https://beroepseer.nl

SGO-brief 2024, Rijksoverheid, 15 januari 2024: www.rijksoverheid.nl/documenten/brieven/2024/01/15/sgo-brief-15-januari-2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer