Beroepsgroep verpleegkundigen nu als eerste aan zet om oplossing voor verpleegkundige functie-differentiatie te ontwikkelen
Kinderarts en neonatoloog Mathijs Binkhorst heeft een artikel geschreven op zijn LinkedIn-site met de titel Divide et Impera – Adviezen van Rinnooy Kan: reminder!
Binkhorst herinnert aan de brief met adviezen die Alexander Rinnooy Kan aan minister Bruins van Medische Zorg en Sport heeft gestuurd over het wetsvoorstel BIG II en de functiedifferentiatie van verpleegkundigen. Naar aanleiding van dit wetsvoorstel in juni 2019 was er veel commotie ontstaan onder verpleegkundigen over de introductie van de ‘regieverpleegkundige’, waarna de minister Rinnooy Kan had verzocht alternatieven te verkennen en advies uit te brengen.
Minister Bruins heeft het advies van Rinnooy Kan opgevolgd en meegedeeld definitief een streep te zetten door wetsvoorstel BIG-II en het gesprek over functiedifferentiatie van verpleegkundigen te verplaatsen naar de verpleegkundigen en de werkgevers.
Men zou denken dat er nu discussie komt en gesprekken gevoerd door en met verpleegkundigen over de toekomst van hun beroep.
Maar dat blijkt niet zo te zijn. Binkhorst schrijft dat:
“diverse zorginstellingen thans berichten, dat ze ‘doorgaan met de verpleegkundige functiedifferentiatie’, waarbij, tot mijn nog grotere ontsteltenis, de term regieverpleegkundige ook nog eens behouden blijft. Geen traject. Geen proces. Geen route die bewandeld wordt. Pats boem! Gewoon introduceren die handel. Waar zouden we op wachten? Het lijkt me niet nodig om namen van ziekenhuizen te noemen. Wie de schoen past, trekke hem aan. Maar vertel me toch, beste ziekenhuisbesturen, waarom wachten jullie de landelijke ontwikkelingen niet af, voordat dit soort beslissingen worden genomen?
Rinnooy Kan spreekt namelijk over ‘landelijke leidraden’ en ‘nationaal niveau’ als hij het heeft over wat er moet gebeuren om verpleegkundige functiedifferentiatie op een juiste wijze te realiseren. Ook al waren de uitkomsten van de lokale proeftuinen goed, ook al gelooft men in de zaligmakende effecten van functiedifferentiatie op het werkplezier en de kwaliteit van zorg – iets wat middels het aangekondigde RN2BLEND-onderzoek nog op grote schaal aangetoond zal moeten worden – dan nog is het raadzaam om eerst te komen tot een landelijk kader, dat het fiat van het merendeel van het verpleegkundig werkveld heeft gekregen. Ons gezondheidszorgsysteem dreigt namelijk ernstig versnipperd te raken. Systeem? Lapwerk is eigenlijk een beter passende term. Noodmaatregelen hier, lokale oplossingen daar.
Verpleegkundigen, die eerder uit loondienst zijn getreden, worden weer ingevlogen, nu als zzp’er, om voldoende zorg te kunnen blijven garanderen.
Ex-zorgmedewerkers worden door minister De Jonge momenteel ook weer uitgenodigd om hun witte pak uit de wilgen te halen. Maar wat vooral bijdraagt aan de versnippering en eilandjes-cultuur, is het gegeven, dat vele zorginstellingen blijkbaar allemaal zelf het wiel willen uitvinden. Het lijkt er namelijk op, dat men op verschillende plaatsen een eigen draai gaat geven aan functiedifferentiatie, inclusief de bijbehorende functieprofielen en toelatingseisen, zonder dat primair ingezet wordt op onderlinge afstemming tussen de zorginstanties. Het gevaar is, dat het niet alleen erg onoverzichtelijk gaat worden, maar vooral dat we over enige tijd een zelfde probleem gaan krijgen, als nu het geval is met de inservice opleiding van weleer. Dat wil zeggen, dat opleidingen en functies niet goed vergelijkbaar zullen zijn tussen de verschillende instellingen en regio’s en daardoor minder goed op waarde geschat kunnen worden, wat bij de overstap van verpleegkundigen van de ene instelling naar de andere lastige situaties kan opleveren. Wat iemand bij de ene werkgever gewoon was te doen binnen een bepaalde functie, kan zomaar helemaal anders zijn bij een andere werkgever”.
Lees het hele artikel van Mathijs Binkhorst: Divide et Impera – Adviezen van Rinnooy Kan: reminder!, LinkedIn, 19 oktober 2019: https://www.linkedin.com/pulse/adviezen-van-rinnooy-kan-reminder-mathijs-binkhorst?
Zie ook: Minister Bruins zet definitief streep door wetsvoorstel BIG-II. Rinnooy Kan adviseert over nieuwe aanpak, Blogs Beroepseer, 9 oktober 2019: https://beroepseer.nl
Foto bovenaan is van Jason Taix
Reacties (1)
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Now we are talking!! Voorzichtig durf ik hier te lezen dat er een eind begint te komen aan de heerschappij van markt/handel aansturing in de zorg en begint het gezonde verstand weer mee ts spreken: éérst onderzoek, breed, dán landelijke leidraden en dán implementatie, wanneer er begrepen consensus bij de beroepsgroep is. De rücksichtloze invoering van verbeterplan op verbeterplan, omdat dát de producten van managers zijn, en dezen geen benul hebben van concrete zorg, veiligheid en menselijkheid op de werkvloer, begint een halt toe geroepen te worden. Verpleegkundigen en artsen: UNITE.
Voor mij persoonlijk is het te laat, mijn witte jas blijft aan de wilgen. Mijn laatste burn out wil maar niet over gaan, en ik buig mijn hoofd en accepteer….maar het geluid in dit artikel is als balsem voor mijn ziel: hoop gloort aan de horizon