Bedrijven betalen miljoenen om van gijzelsoftware af te komen. Wat te doen tegen digitale afpersing?

Geld vangen door gijzelsoftware.

Het bedrijfsleven heeft steeds vaker te kampen met ransomware, meldt de NOS. Vooral bij het midden- en kleinbedrijf duikt de gijzelsoftware steeds vaker op. Door ransomware worden ICT-systemen op slot gezet, totdat er losgeld wordt betaald.

Jeroen Koot schrijft in een artikel over afpersen met software in Het Financieele Dagblad: “Ondernemers krijgen een mailtje, klikken onbewust een gevaarlijke link aan en een harde boodschap springt in beeld: betalen of alle bestanden zijn weg. Het gemiddelde losgeld bedraagt dan $5900, aldus beveiligingsbedrijf Datto, een op de vijf mkb’ers in Noord-Amerika zou al eens slachtoffer zijn geweest. En het groeit want juist ondernemers betalen vaak, zei beveiligingsexpert Frank Groenewegen van Fox-IT maandag tegen BNR Nieuwsradio. Ook in Nederland. Bovendien weten hackers hoeveel ze kunnen vragen. ‘We kennen een gedupeerde die zei dat hij het geld niet had, maar terughoorde “dat heb jij wel”, met een screenshot van zijn bankrekening. Je staat met je rug tegen de muur’.”

Een kwestie van software inbrengen

Een hack blijkt verrassend simpel te werken: “‘Dit deed ik al bij de computer van mijn oma’, zegt Slinger Jansen, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht. ‘Een kwestie van software inbrengen en dan kun je het besturingssysteem overnemen’. De makkelijke manier is het slachtoffer een nepfactuur sturen. Klik en software nestelt zich in het systeem. Als de beveiliging dat niet toelaat, zijn er ook andere wegen. Zo kwamen hackers bij een groep banken binnen door gewoon de stroom plat te leggen. Computers gingen herstarten en toen lukte het om via de USB-poort kwalijke software te installeren. ‘Normaal was het systeem beveiligd, maar bij het opstarten niet’, zegt Jansen. Hackers zijn handig genoeg om dit soort gaten te vinden. En criminelen kunnen die kennis gewoon huren, in kant-en-klare afperssoftware.”

Lees verder hoe een afperspakket op het darkweb te huur wordt aangeboden voor 120 dollar per maand en hoe wij ons kunnen weren tegen digitale afpersing: Afpersing met software. Dit doe je ertegen, door Jeroen Koot, Het Financieele Dagblad, 31 oktober 2019: https://fd.nl

Ransomware treft mkb steeds vaker – bedrijven in houdgreep, BNR Nieuwsradio, 28 oktober 2019: www.bnr.nl

Vaker gijzelsoftware, ‘betalen is goedkoper dan bedrijf stil laten liggen’, door Joos Schellevis, NOS, 28 oktober 2019: https://nos.nl

 

Afbeelding bovenaan is van Mohamed Hassan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer