Wat wil je later worden? Denk eens aan de 60 specialistische, kleinschalige beroepen met mbo-opleiding

Zestig unieke beroepen, Beroepsonderwijs - Bedrijfsleven

Er is werk genoeg. Bijvoorbeeld als pianotechnicus, dakdekker riet, lijstenmaker of orthopedisch schoentechnicus. Voor een passende beroeps- en praktijkopleding met uitzicht op een baan zorgt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Deze organisatie brengt beroepsonderwijs en bedrijfsleven samen en helpt bedrijven aan vakmensen. Leerbedrijven waar studenten terecht kunnen voor een stage of leerbaan van goede kwaliteit worden begeleid door SBB die ook afspraken maakt over de kennis en vaardigheden die de student nodig heeft voor een diploma of een MBO-certificaat voor leven lang ontwikkelen. SBB adviseert ook de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de aansluiting van beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.

Volg je passie

Onderdeel van SBB is het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap dat momenteel campagne voert onder de titel Volg je passie. Het Meldpunt helpt kleine, unieke beroepen in het voortbestaan. Veel vakmanschap dreigt verloren te gaan met het verdwijnen van werkplaatsen en kleine ondernemingen. Steun is hier onmisbaar. Bij de campagne Volg je passie hoort de zogenaamde Beroepenklikker, een landkaart met zestige kleinschalige, specialistische beroepen die Nederland rijk is en die onmisbaar zijn voor de economie. Elk beroep heeft een MBO-opleiding. We noemen : natuursteenbewerker, technisch oogheelkundig assistent, woningstoffeerder, zilversmid, schaapherder, schoenhersteller 1 en 2, uurwerktechnicus.

Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap: www.s-bb.nl/samenwerking/meld-en-expertisepunt-specialistisch-vakmanschap
Campagne Volg je Passie met de Beroepenklikker: www.s-bb.nl/nieuws/campagne-volg-je-passie-voor-kleinschalige-specialistische-beroepen (Niet meer beschikbaar)

Video: Praktijkleren: De schoenhersteller

De schoenhersteller 2 is een ondernemend vakman die lederwaren repareert en verkoopt. Niet alleen schoenen maar ook riemen en tassen. Met leer werken is complex. Leer is een natuurlijk product dat steeds weer anders is. De ambachtelijke, creatieve en technisch begaafde schoenhersteller moet dan ook veel geduld kunnen opbrengen en beschikken over »’twee rechterhanden’. Belangrijk is dat hij de reparatie zo uitvoert dat de schoenen en lederwaren na herstel zoveel mogelijk in originele staat zijn teruggebracht. Met behoud van pasvorm, model, functionaliteit en kwaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer